ОСТАННІ НОВИНИ

Очільник Міносвіти просить припинити політизувати ситуацію і заробляти бали на ЗНО з української мови та літератури

Соломія Головіна

|

Виконуючий обов’язки міністра освіти та науки Сергій Шкарлет просить не політизувати ситуацію довкола скасування обов’язкового комплексного ЗНО з української мови і літератури на своєму Telegram-каналі.

 

При цьому він наголосив, що рішення про можливість обирати, яке саме ЗНО складати ‒ з української мови і літератури чи лише з української мови – було ухвалено ще у 2019 році тодішньою міністром Лілією Гриневич.

«Деякі забуті політики знову і знову продовжують розхитувати інформаційний простір маніпуляцією про скасування обов’язкового комплексного ЗНО з української мови і літератури. Хочу нагадати, рішення про можливість обирати, яке саме ЗНО складати ‒ з української мови і літератури чи лише з української мови – було ухвалено ще у 2019 році Міністром Л. Гриневич», – наголосив Сергій Шкарлет.

За його словами, зараз МОН лише імплементувало цю норму в Умови прийому до закладів вищої освіти на 2021 рік. Як наголосив посадовець, «вступники зможуть зробити усвідомлений вибір: або складати обов’язкове ЗНО з української мови і літератури (ті, хто вступатиме на гуманітарні спеціальності) або складати обов’язкове ЗНО з української мови (для технічних спеціальностей)».

При цьому Сергій Шкарлет закликав не політизувати цю ситуацію довкола ЗНО:

«Прошу політиків, які кажуть, що хтось начебто хоче викреслити з навчальних планів українську літературу і в такий спосіб «поховати» любов до всього українського, припинити політизувати ситуацію і заробляти «політичні бали» на спекулюванні інтересами дітей! Закликаю всіх школярів: старанно вивчайте всі предмети і робіть вибір за своїм покликанням!».

Як повідомляв Львівський портал раніше, із 2021 року ЗНО з української літератури можна буде здавати за бажанням.

Додамо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також виступає за збереження комплексного ЗНО з української мови та літератури. З цього приводу було підготовлено відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *