ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ просить Google та Apple прибрати «ВКонтакте» з магазинів додатків

Вероніка Рой

|

Служба безпеки України звернулася до Google та Apple привести їхню діяльність на території України відповідно до національного законодавства. Зокрема, СБУ закликала прибрати російську соцмережу «ВКонтакте» з магазинів додатків Play Market та App Store. Про це йдеться у відповіді СБУ на запит Укрінформу.

 

Зокрема, в листі зазначається, що Служба безпеки вживає необхідні заходи з виявлення та нейтралізації загроз державній безпеці України в кібернетичній та інформаційній сфері на виконання відповідного рішення РНБО та указу президента, де визначено перелік осіб та компаній до яких на території України запроваджені персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

«В ході моніторингу (ефективності санкцій, – ред.) встановлено, що більшість Інтернет-провайдерів використовують зазначене рішення РНБО України. Проте окремими компаніями в обхід заборон вживаються заходи, спрямовані на забезпечення користувачам можливості оминати блокування ресурсів без використання додаткового програмного забезпечення, зокрема, через додатки мобільних пристроїв. За ініціативи СБУ поінформовано іноземні компанії «Google, LLC» і «Apple Inc.» щодо поширення на їхніх сервісах «Play Market» і «App Store» мобільних додатків, розроблених юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)», – повідомила керівник Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю СБУ Олена Гітлянська.

Окрім того, СБУ з метою припинення доступу до заборонених на території України ресурсів/сервісів звернулася до МЗС України з проханням поінформувати іноземних партнерів щодо необхідності приведення діяльності компанії «Google, LLC» і «Apple Inc» відповідно до вимог українського законодавства. Йдеться про припинення реалізації на території України, у тому числі на безоплатній основі, через магазин додатків «Play Market» і «App Store» мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Як повідомлялося, російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися «без обмежень».

Згодом у Мінкульті обіцяли звернутися до Apple та Google з вимогою вилучити додаток «ВКонтакте» з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

Зазначимо, у травні цього року президент України Володимир Зеленський продовжив на три роки заборону на російські соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники».

Як відомо, російські соцмережі заблоковані в Україні з травня 2017 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *