ОСТАННІ НОВИНИ

Медики Львівщини та Донеччини поділилися досвідом боротьби з коронавірусом

Андрій Котенський

|

Особливості розповсюдження вірусу COVID-19 та організації боротьби з цією недугою оговорили сьогодні учвсники відеомосту «Коронавірус і суспільство: медичний, соціально-економічний, освітній аспекти. Досвід Львівщини та Донеччини».

 

Зокрема, в.о. директора КНП «Інфекційна лікарня м. Костянтинівка» Надія Шейченко, що представляла лікарську спільноту Донеччини,  зазначила, що дуже часто захворювання на ковід проходить майже безсимптомно навіть на стадії пневмонії.

«Це дуже підступне захворювання. Ми, медики, нерідко фіксуємо випадки, коли в людини не підвищується температура, вона взагалі не кашляє, але відчуває дуже сильну втому. І лише КТ і позитивний ПЛР-тест  показують, що в хворого вражені легені вірусом ковіду. Ну а хто ж у навчальному закладі чи на роботі буде зважати на таку скаргу? Втомився? А хто не втомлений? Я закликаю роботодавців бути уважнішими до своїх підлеглих. Будьте також пильними щодо членів родини і свого власного здоров’я. Чим раніше ми діагностуємо хворобу, тим легше її подолати. Зараз ми зіткнулися із тим, що не можемо робити в достатній кількості КТ-діагностику через те, що не вистачає обладнання. Із ПЛР-тестами теж невтішна ситуація, хотілося би, щоб було більше лабораторій. Думаю, саме про це зараз має подбати держава. І це, до речі, буде заощадженням, адже чим пізніше почати хворого лікувати, тим триваліше він буде у лікарні, тим більше ліків витратимо, – розповіла вона.

 

Також Надія Шейченко наголосила на потребі розширення місць у лікарнях. На її переконання, не можна ушпиталювати лише хворих у важкому стані.

«Навіть якщо людина хворіє на коронавірус у легкій формі, але при цьому має супутнє захворювання, вона мусить бути під наглядом лікаря, тому що ускладнення може початися миттєво, і пацієнта буде важко або неможливо врятувати через ті кілька годин або навіть хвилин зволікання, допоки чекають на швидку і везуть до лікарні», – пояснила лікарка.

На недостатності державної підтримки та проблемах місцевих лікарень наголошував і т.в.о. заступника директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Голдун, який, зокрема, повідомив, що пакети, підписані Львівщиною із Національною службою здоров’я, не покривають витрати, необхідні на боротьбу із коронавірусом. Тому доводиться дофінансовувати із місцевого бюджету.

«Від лютого-березня найперше, що ми зробили, – це закупили кисневі системи для лікарень. Нині, коли в області фіксують 150- 200 нових випадків захворювання на добу, це стало порятунком для багатьох пацієнтів. Нині ми фактично кожну лікарню в області готуємо до ковідних пацієнтів. Адже випадки бувають різними: до травматології може потрапити потерпілий після ДТП. Або ж людину можуть привезти з хронічною недугою і діагностувати ковід. Тому кожен стаціонарний медзаклад мусить мати всі необхідні засоби для порятунку таких хворих. Боротися із коронавірусом одними лише гаслами не вдасться – не та інфекція», – заявив він.

За словами Андрія Голдуна, є проблеми і з доплатами медикам, які борються з корона вірусом.

«Не завжди є можливість заплатити лікареві 300%, як це обіцяла держава.. Адже велику частину «з’їдає» закупівля ліків», – розповів чиновник.

Його донецький колега, заступник начальника управління-начальник відділу стратегічного розвитку департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко, свою розповідь присвятив особливостям реакції населення на карантинні заходи і вплив цієї реакції на розповсюдження епідемії.

«Хворі люди мають сидіти вдома, але, на жаль, не всі цього дотримуються. Ті, хто хворіє легко, вважають, що можуть ходити вулицями чи навіть на роботу і на навчання. Це – головна причина, чому поступово збільшується кількість хворих. Переважно – це дорослі й діти шкільного віку. За вересень, після початку навчального року, близько 60 дітей Донецької області захворіли на к COVID-19. Це набагато вищий показник у цій віковій категорії, ніж улітку», – зазначив Олександр Педенко.

Відеоміст організовано ГО «Центр експертних досліджень «Тема» спільно з ГО «Донецький пресклуб» у рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», що реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати» та фінансується за кошти бюджету Львівської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *