ОСТАННІ НОВИНИ

ДАБІ дала дозвіл на будівництво Фабрики повидла

Наталя Дуляба

|

Державна архітектурно-будівельна інспекція України дозволила розпочати у Львові реконструкцію Фабрики повидла. Про це йдеться на офіційній сторінці Фабрики повидла у Facebook.

 

«Сьогодні (29 вересня, – ред.) Державна архітектурно-будівельна інспекція України погодила облаштування Фабрики повидла. Після затяжних бюрократичних баталій та чотирьох відмов від ДАБІ ми отримали остаточний дозвіл на реконструкцію та будівництво», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що Фабрику повидла облаштують у пам’ятці архітектури місцевого значення на вул. Б. Хмельницького, 124, що на Підзамче. Тут проведуть масштабну реставрацію та добудують до будинку-замку ще один корпус. Після завершення всіх робіт в оновленій Фабриці повидла облаштують арт-центр.

Підготовчі роботи на об’єкті стартували ще минулого року, тепер ж розпочинається саме будівництво.

Водночас адміністрація Фабрики повидла зауважує, що через очікування на дозвіл від ДАБІ завершення будівельних робіт відтерміновується. Відкриття об’єкта перенесли з 2021 на 2022 рік.

«На жаль, ми не зможемо надолужити пів року очікування на погодження документів, тому етап завершення реконструкції, реставрації та будівництва перенесено на 2022 рік. Незважаючи на затримку, ми радіємо визначальному для нас кроку до мети. Увесь цей час віра в нашу ідею дозволяла не втрачати ентузіазму та ще завзятіше реалізовувати свою мрію і розвивати інституцію. Ми встановлювали міжнародні партнерства, розширювали команду, організовували резиденції та інші культурні проєкти», – вказано у повідомленні.

Нагадаємо, львівську Фабрику повидла, яка була в аварійному стані, у 2015 році викупив австрійський історик Харальд Біндер. У 2018-му мерія дала дозвіл на її реставрацію і розбудову із пристосуванням під арт-центр.

Реставрувати будівлю будуть за проєктом австрійського архітектурного ательє, яке запропонувало поєднати сучасну архітектуру з історичною.

Сам проєкт реконструкції фабрики, який представили ще у 2016 році, до сьогодні фактично не зазнав змін. Він передбачає збереження історичного фасаду головної будівлі з вежею. А торцевий додаток до основної будівлі, що був збудований значно пізніше, ніж головна частина, замінять новим будинком.

Всередині комплексу облаштують кілька виставкових просторів із рухомими стінами, які будуть адаптовуватися під різні потреби. Також проєкт передбачає облаштування театральної сцени, яка змінюватиме свій вигляд і місце розташування. Один із корпусів фабрики перетворять на медіацентр-куб, де щотижня будуть проводити кіносеанси, лекції або виставки.

Також в оновленій Фабриці повидла створять простір для освітніх проєктів, демократичне кафе-ресторан, а у внутрішньому дворику облаштують сцену просто неба.

Додамо також, що будівлю на вул. Б. Хмельницького, 124 звели наприкінці  ХІХ – на початку ХХ століття для Фабрики спиртових виробів та підсолоджених трунків «Кронік і син». За радянських часів у фабричних приміщеннях розташовувався винзавод «Укрголоввино» – тут привезене з Алжиру та Молдови вино розливали у пляшки. У 1970-х підприємство перепрофілювали на цех переробки овочевої бази.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Фабрика повидла, Богдан Ємець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *