ОСТАННІ НОВИНИ

Опонентка Лукашенка не визнає результатів виборів і готова до тривалих протестів у Білорусі

Соломія Головіна

|

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, тому буде їх оскаржувати, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні. Про це повідомляє Громадське.

 

Тіхановська заявила, що не очікувала на жорстоку реакцію влади на протести та вважає такі дії неприпустимими.

Попри те, що штаб кандидатки готовий до тривалих протестів, опозиціонери закликають владу до діалогу. Вони хочуть вирішити конфлікт без насильства.

Тіхановська вже пропонувала Олександру Лукашенку зустрітися, щоб уникнути конфлікту, але він їй не відповів. Вона пропонує йому мирно передати владу.

Також вона не планує покидати Білорусь. Опозиціонерка вважає, що її вихід на вулиці може призвести до ескалації конфлікту, тому поки вона залишається у штабі.

«Вважаю себе переможницею на виборах. У нас є дані альтернативного підрахунку й ми будемо доводити всі порушення», – сказала Тіхановська.

Як відомо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської – 9,90%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляли про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кілька десятків постраждалих учасників. Правозахисники повідомляють про загибель одного протестувальника, а в Міністерстві внутрішніх справ це спростовують.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують. Також офіційно не повідомили про кількість затриманих і постраждалих протестувальників.

Раніше Львівський портал публікував шокуючі фото сутичок із правоохоронцями невдоволених результатами президентських виборів у Білорусі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *