ОСТАННІ НОВИНИ

Рада призначила нового голову Нацбанку

Вероніка Рой

|

Верховна Рада призначила на посаду голови Нацбанку голову правління «Укргазбанку» 47-річного Кирила Шевченка. За цю кандидатуру під час засідання парламенту у четвер, 16 липня, проголосували 332 нардепи, передає УП.

 

При обговоренні у сесійній залі представник фракції «Голос”» Ярослав Железняк розкритикував процедуру внесення кандидатури голови НБУ: ввечері подання внесли, вранці наступного дня – голосування. Нардепи не мали змоги вислухати Шевченка та зрозуміти його план дій.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко в свою чергу повідомила, що її політсилі вдалося поспілкуватись із кандидатом і закликала голосувати «за».

Що відомо Кирила Шевченка?

Кирило Шевченко народився 25 жовтня у російському місті Тула. У 1994 році отримав диплом Харківського державного економічного університету, економіст. З 1994 по 1996 роки працював у банківській сфері. З грудня 2006 року по травень 2009 року очолював Державну іпотечну установу. Згодом став радником тодішньої прем’єр-міністерки України Юлії Тимошенко.

З вересня 2009 року по квітень 2010 року був першим заступником голови правління АБ «Укргазбанк». Протягом 2012-2014 років був радником голови правління ПАТ «Державний ощадний банк України» («Ощадбанк»). З жовтня 2014 року став першим заступником голови правління АБ «Укргазбанк», а згодом – в.о. голови правління. Та з травня 2015 року очолив правління АБ «Укргазбанк».

Зазначимо, попереднім керівником Нацбанку був Яків Смолій. Він 1 липня подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск».

В Офісі президента відреагували на звільнення Смолія. Там повідомили, що будь-які дискусії щодо діяльності Нацбанку мають бути позбавлені політичного забарвлення, адже це «може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність Національного банку України». Та 3 липня Верховна Рада звільнила Яківа Смолія з посади голови Нацбанку.

Ще навесні цього року Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – до 2025 року.

Також нещодавно Львівський портал зібрав думки відомих політиків та експертів про відставку Якова Смолія, якого вважають одним із найуспішніших в економічному секторі України.

Зазначимо, що 59-річний Яків Смолій очолив НБУ у березні 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *