ОСТАННІ НОВИНИ

Виконком Львівської міськради підтримав намір взяти кредит у ЄБРР на очисні споруди

Соломія Головіна

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради сьогодні, 29 травня, підтримав намір провести реконструкцію каналізаційних очисних споруд «Львівводоканалу» за кошти ЄБРР. Власне мова йде кредит у розмірі 25 млн євро. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Так, виконавчий комітет прийняв рішення «Про затвердження угоди про наміри щодо підготовки кредитного фінансування від 21.04.2020, укладеної між Львівською міською радою, Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛМКП «Львівводоканал».

«Це рішення дає змогу продовжити реалізацію інфраструктурних проєктів щодо води і водовідведення у 2020 році. Адже співпраця з ЄБРР у цьому напрямку триває ще з 2016 року. Нагадаю, що зараз по проєкту з ЄБРР ми реалізовуємо угоду по біогазу, і зараз знову ж маємо другу частину загального проєкту, яким передбачено кредит на суму 25 млн євро для будівництва і реконструкції наших очисних споруд», – цитує пресслужба ЛМР директора департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

За її словами, якщо взяти кредит на біогаз та очисні установки, то завдяки грантам місто не буде сплачувати жодних відсотків, бо сума грантів перевищує суму кредиту.

«Біогазовий проєкт на очисних спорудах без додаткового фінансування, яке передбачив ЄБРР, не буде реалізований взагалі. Лондонський офіс банку трактує таке подвійне негативне голосування за це рішення депутатів, як реальне бажання громади міста Львова згорнути проєкт, і втратити шанс збудувати такий унікальний об’єкт в Україні. За ці три роки ми пройшли довгий шлях підготовки тендерів, розробки проєктів, отримали усі позитивні висновки і експертизи від банку, і залишилася фінальна стадія. Надзвичайно прикро зупинитися перед самим стартом, адже грантові умови є дуже вигідні. Що буде з очисними спорудами, якщо ми проігноруємо шанс на розвиток? Нам усе одно доведеться шукати кошти на модернізацію в бюджеті міста, оскільки 27 травня у Верховній раді зареєстровано законопроєкт «забруднювач платить», за яким екологічний податок зростає в десятки разів. Тобто, якщо місто не візьме кредит і не підтримає проєкт по модернізації очисних, то ми все одно будемо платити шалені кошти екологічного податку і штрафи за забруднення довкілля. У цьому випадку громада міста однозначно програє», –  цитує пресслужба мерії в.о. директора ЛМКП «Львівводоканал» Дмитра Ваньковича.

Нагадаємо, напередодні депутати Львівської міської ради провалили голосування за те, аби Львів взяв черговий кредит у ЄБРР. Цього разу – на виплату зарплат працівникам великих комунальних підприємств, які опинились у скруті через коронавірусну кризу.

Депутати пояснювали, що Львів і так уже набрав достатньо кредитів, тому вони не погодились, аби місто брало позику ЄБРР на підтримку комунальних підприємств, зокрема на виплату зарплат працівникам.

Раніше виконавчий комітет погодив інвестиційну програму ЛМКП «Львівводоканал» на 2020 рік. Зокрема, у ній передбачено скерувати більше 20 млн грн  на ремонт та реконструкцію об’єктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *