ОСТАННІ НОВИНИ

«Це – піар Садового». Депутати відмовилися звільнити «мертві душі» Львівської міськради

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 28 квітня, під час позачергової сесії Львівської міськради депутати навідріз відмовились скоротити чисельність мерії на 181 працівника, назвавши таку ідею піаром мера Андрія Садового. «За» відповідну ухвалу проголосували лише 5 депутатів, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Пропонованою ухвалою депутати мали б погодити звільнення з 1 серпня 181 працівника мерії і затвердити чисельність нову Львівської міськради на рівні 1629 осіб.

Таке рішення викликало обурення у депутатського корпусу, який відмовився голосувати, адже не розумів, яких саме працівників Львівської міськради збираються скоротити.

У сесійній залі спалахнула справжня дискусія. Під час неї одні депутати заявляли, що у час кризи все-таки потрібно подумати про оптимізацію штату Львівської міськради.

Інші – стверджували, що пропоноване скорочення на 181 людину є маніпуляцією. Частина обранців переконана, що йдеться про звільнення «мертвих душ», яке міський голова Львова перетворив у власний піар.

Зрештою всі були одностайними в одному: ніхто з депутатів не розумів, кого і як будуть звільняти.

Депутат Сергій Івах пояснив, що зараз у міськраді Львова є близько 180 вільних посад. І під скорочення потраплять не працівники, а штатні одиниці.

«Андрій Іванович хоче знову комусь сподобатися, показати, що він дбає про бюджет Львова. Насправді це – чергова маніпуляція і брехня. Сьогодні у Львівській міськраді є тільки 180 посад, які є не зайняті взагалі. То кого Андрій Іванович взагалі хоче скоротити? Про це ніхто нічого не говорить. Більше того, не так давно ми збільшили штат інспекторів паркування, які не лише наводять порядок у місті, а й наповнюють бюджет. Торік до бюджету прийшло близько 10 млн грн від штрафів за неправильне паркування. Що робить Андрій Іванович? Зі штатних одиниць інспекторів він забирає 20 і переводить до інших структурних підрозділів – в «Адміністрацію міського голови», управління транспорту і департамент агломерації. Тому насправді під виглядом зменшення структури він збільшує свій штат. Вважаю це черговою маніпуляцією», – наголосив він.

Депутат Маркіян Лопачак підтримав свого колегу і заявив, що скорочення 181 працівника вважає піаром мера Львова. При цьому він зауважив, що за три каденції Андрія Садового структура міської ради збільшилась удвічі.

«Минулого тижня мер уже заявив, що звільняє 180 людей з міської ради, вже попіарився зі сльозами на очах, бо потрібно економити бюджетні гроші на зарплати лікарям і вчителям. Але яким чином 180 вільних одиниць впливають на покращення бюджету? Тим часом радники міського голови в рік отримують близько 2 млн грн. Із журналістських розслідувань в ми дізнаємося, під час кризи заступники міського голови отримують сотні тисяч гривень премії. Тому ні про яку економію бюджету не йде мова. Йдеться про черговий передвиборчий піар, недолугість і нерозуміння того, як взагалі керувати містом», – сказав Лопачак.

При цьому депутат запропонував розпочати скорочення чисельності працівників Львівської міськради із Адміністрації міського голови, де поступово штат виріс із десятка людей до 64-ох. На думку Лопачака, ці працівники «носять папірці за Андрієм Івановичем».

Своєю чергою директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич зауважила, що депутатів згодом «обов’язково поінформують» про те, кого саме будуть звільняти з мерії. Водночас вона наголосила, що до повноважень депутатського корпусу входить лише затвердження кількості працівників, а їхнім розподілом по виконавчих органах займається міський голова Львова.

Сам Андрій Садовий пояснити нічого не зміг, бо не з’явився на позачергову сесію через погане самопочуття. Депутати пропонували влаштувати онлайн-зв’язок із мером, втім цього так і не сталося.

Депутат Юрій Кужелюк зазначив, що рішення про скорочення штату мерії зараз взагалі видається дивним і незрозумілим, адже вже восени Львів отримає нового мера та нову Львівську міську раду. І вони першочергово візьмуться за структуру працівників мерії.

«З 1 листопада, рівно через три місяці з моменту звільнення тих 180 працівників, прийде новий міський голова і нова Львівська міська рада. Вони й почнуть роботу із пропозиції структури і з затвердження загальної чисельності мерії. Чому так горить викинути тих людей на вулицю? Для мене це незрозуміло. Ці 180 людей, до речі, теж хочуть їсти у час кризи», – підкреслив депутат.

Після тривалої дискусії депутати все-таки дійшли до голосування, яке було провальним. «За» відповідну ухвалу проголосували лише 5 обранців громади.

Як писав Львівський портал, у 2019 році двоє заступників міського голови Львова заробили по мільйону гривень: Ірина Маруняк та Андрій Москаленко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *