ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський хоче заборонити збори більше 10 людей, включно з церквами

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський закликав Кабмін ввести по Україні суттєвіші обмеження, аби унеможливити поширення коронавірусу. Нововведення мають стосуватись заборони на зібрання більше 10 людей, в тому числі й на церковні обряди і церемонії. Про це він заявив сьогодні, 16 березня, у своєму відеозверненні, опублікованому на Facebook.

 

Володимир Зеленський розповів, що ввечері 16 березня заплановане засідання Кабміну. Він закликав урядовців ввести нові обмеження у зв’язку з поширенням коронавірусу.

«Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями. Лідерів усіх церков я дуже прошу з порозумінням поставитися до цієї ситуації, коли є загроза людському здоров’ю та життю», – сказав президент.

Водночас він закликав із 17 березня запровадити режим надзвичайної ситуації у Чернівецькій і Житомирській області, де вже виявили випадки зараження коронавірусом.

Також Володимир Зеленський закликав уряд зробити таке:

  • Із 00:01 год. 17 березня заборонити приймати відвідувачів закладам культури, торговельно-розважальним центрам, ресторанам, кафе, фітнес-центрам та іншим закладам харчування, розваг і послуг. Ресторани та кафе зможуть продовжити роботу з приготування їжі, доставку якої громадяни зможуть замовити додому.
  • Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями.
  • Міністерству інфраструктури з 12:00 год. 18 березня заборонити залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення, заборонити роботу метрополітенів. Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб – у маршрутних таксі й таксі і до 20 осіб – у тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая.
  • Міністерству фінансів провести перемовини з МВФ та іншими міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки для подолання наслідків коронавірусу.
  • Громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, мають отримати доплату розміром 1000 гривень.
  • Міністерству охорони здоров’я тимчасово заборонити планові заходи та  планові операції. Здійснювати лише термінові та невідкладні заходи. Максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах. Розробити механізм доставки ліків працівниками «Укрпошти» для людей похилого віку.
  • Обмежити експорт продуктів харчування – за визначеним урядом переліком.
  • Міністерствам, головам ОДА, місцевого самоврядування, керівникам підприємств забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, магазинів побутових товарів, АЗС, аптек, банківських установ, страхових компаній.

Нагадаємо, в УГКЦ заявили, що дотримуватимуться всіх розпоряджень державної, місцевої влад і санітарних служб щодо коронавірусу. Втім богослужіння у храмах Львова скасовувати не будуть. Натомість Глава УГКЦ закликав вірян не цілувати ікон і за можливості утриматись від походів до церкви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *