ОСТАННІ НОВИНИ

Брюховичі хочуть власну ОТГ

Наталя Дуляба

|

На громадських слуханнях 200 мешканців Брюховичів виступили за створення Брюховицької ОТГ, до якої також увійшли б чотири довколишні села: Домажир, Рясне-Руське, Ясниська і Бірки. Про це Львівському порталу повідомили у Брюховицькій селищній раді.

 

Громадське слухання щодо створення Брюховицької об’єднаної територіальної громади відбулось у неділю, 16 лютого. Під час зібрання місцеві мешканці обговорювали можливість або приєднання Брюховичів до Львова, або утворення власної ОТГ зі сусідніми селами.

«Нам вирішувати, що ми хочемо. Чи щоб Брюховичі були об’єднаною територіальною громадою, чи щоб нас приєднали до Львова… Я думаю, що держава дала нам цей останній шанс, бо 1 січня добровільне об’єднання громад завершилося. Якщо би держава цього шансу нам не дала, то в кінці жовтня Брюховичі перестали б існувати як орган місцевого самоврядування і Брюховичі приєднали б до Львова…Безумовно, ми зі Львовом хочемо співпрацювати. Ми є львів’янами в тій чи іншій формі, бо всі ми є українці, потім – львів’яни, а потім вже брюхівчани»,сказав селищний голова Брюховичів Володимир Доманський.

Він також додав, що об’єднатися із Брюховичами в ОТГ хочуть села Рясне-Руське, Домажир, Ясниська і Бірки. Бюджет новоствореної громади становив би 300 млн грн в рік. Ці кошти ОТГ отримувала б завдяки сплати податку з доходів фізичних осіб, який зараз Брюховичі скеровують до бюджету Львова. Натомість після об’єднання ці нарахування йшли б до спільного бюджету громади.

«Сьогодні бюджет Брюховичів – 45 млн грн. Ми його зуміли підняти, адже у 2016 році він становив близько 7 млн грн. В інших селищах бюджети мають 12 млн грн (Рясне-Руське), 7 млн грн (в Домажирі), 5 млн грн Бірках. Чому так? Тому що основний бюджетоутворюючий податок – податок з доходів фізичних осіб (ПДФО). В Брюховичі і в ці населені пункти йде рівно нуль. Ми раніше отримували 25% в наш бюджет, але декілька років тому законодавець ці кошти в нас забрав. Якщо ми будемо як об’єднана територіальна громада, то цей податок (60%) залишається на місцях», – пояснив Володимир Доманський.

Після тривалих обговорень Володимир Доманський, який був також головою зборів, оголосив створення лічильної комісії. Її склад затвердили присутні мешканці.

Після цього на голосування висунули пропозицію про створення Брюховицької об’єднаної територіальної громади (з центром у Брюховичах) у складі з Домажирівською, Рясне-Руською, Ясниською та Бірківською сільськими радами. «За» проголосували 200 мешканців, ще 14 – утримались.

Зазначимо, до складу Рясне-Руської, Домажирівської, Ясниської і Бірківської сільських рад входять також такі населені пункти:

  • Домажирівська сільська рада (с. Домажир, с.Зелів, c. Кожичі, с.Жорниська).
  • Рясне-Руська сільська рада (с. Рясне-Руське, с. Підрясне).
  • Бірківська сільська рада (с. Бірки, с. Рокитне).
  • Ясниська сільська рада (с. Ясниська, с. Лісопотік, с. Буда, с. Діброва, с. Задебрі та с. Озерське).

У всіх селищах, окрім Бірківської сільської ради, вже відбулися громадські слухання, на яких мешканці також висловились за за об’єднання в Брюховицьку ОТГ.

Додамо, що проєкт створення ОТГ спочатку затверджує Львівська ОДА, а остаточне рішенням приймає Міністерство розвитку громад та територій України.

Нагадаємо, смт Брюховичі підпорядковується Львову, однак має власне самоврядування (як і Винники та Рудно). Тепер в межах реформи децентралізації цим населеним пунктам потрібно визначитись із подальшою долею адміністративної та територіальної приналежності, тобто або офіційно приєднатись до Львова, або утворити ОТГ.

Зараз Львів веде активні перемовини зі сусідніми населеними пунктами задля об’єднання у Львівську ОТГ. Адже у 2020 році вся територія України має бути покрита об’єднаними територіальними громадами, мають бути сформовані й нові райони. Щодо Львівщини, то існуючі 20 районів планують скоротити лише до шістьох.

Фото: Брюховицька селищна рада, Варіанти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *