ОСТАННІ НОВИНИ

Розкрадання газу на 1,4 млрд на ТЕЦ Дубневичів: справу передали у суд

Соломія Головіна

|

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу на Новояворівській та Новороздольській ТЕЦ вже завершено. Відтак прокурори САП 28 грудня  скерували обвинувальний акт до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

 

Детективи НАБУ завершили розслідування вказаних фактів ще у вересні 2018 року. Після цього понад 15 місяців сторона захисту та представники юридичних осіб, відносно яких здійснюється провадження ознайомлювалась з матеріалами справи, відтак НАБУ і САП були змушені звернутися до суду з клопотанням про обмеження сторони захисту у термінах ознайомлення до 17 грудня 2019 року.

Серед обвинувачених у справі:

директор  ТзОВ «Енергія – Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України);

технічний директор ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України);

фінансовий директор двох підприємств — ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія – Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

фізична особа-організатор схеми, радник директора ТзОВ «Енергія» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України).

Також додамо, що для отримання обвинувального акта не з’явився один із підозрюваних — директор ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України), тож його було оголошено в розшук, а справу стосовно нього виділено в окреме провадження.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації описаної корупційної схеми.

Нагадаємо, ще на початку 2018 року у Львові затримали службовців Новояворівської ТЕЦ (ТОВ «Енергія-Новояворівськ»), Новороздільської ТЕЦ (ТОВ «Енергія-Новий Розділ») і ТОВ «Енергія». Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є Ярослав і Богдан Дубневичі. Далі Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ передали заарештували і передали в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку і управління активів, одержаних внаслідок корупційних та інших злочинів (АРМА). Остання визначила для них нового управителя – «Гарант Енерго М». Після цього у Новояворівську і Новому Роздолі були проблеми зі запуском опалювального сезону, з ТЕЦ масово звільнялися працівники. Відтак тепло у квартири мешканців обох міст подали зі запізненням.

Як бачимо, у 2019 році ситуація з опаленням у цих двох містах області повторилася, набувши гострішого характеру. Через зрив опалювального сезону на Львівщину 13 листопада з терміновим робочим візитом прибув прем’єр Олексій Гончарук, де оголосив про нового управителя для Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ.

Вже 15 листопада на офіційному сайті АРМА з’явилася інформація про те, що у Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ з’явився новий управитель – ТОВ «Нафтогаз Тепло», що входить в групу компаній «Нафтогаз України». Обидві теплоелектростанції «Нафтогаз Тепло» обслуговуватиме впродовж 36 місяців.

Відтак довгоочікуваний опалювальний сезон у Новояворівську та Новому Роздолі розпочався 21 листопада.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *