ОСТАННІ НОВИНИ

Історія про Попелюшку та різдвяно-новорічний концерт: репертуар Львівської опери на тиждень

Соломія Головіна

|

Львівська національна опера цього тижня презентує своїм гостям різдвяне дійство «З нами – Бог! Розумійте, народи…», а також запрошує до перегляду п’ятьох опер: «Наталка Полтавка», «Севільський цирульник», «Мадам Батерфляй», «Попелюшка», «Служниця-пані». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

 

ЧЕТВЕР, 19 Грудня – опера «Наталка Полтавка» М. Лисенка

«Наталка Полтавка» – опера М. Лисенка за п’єсою І. Котляревського. Вона привабить глядача щирою любов’ю до простого народу, оптимізмом, реалістичним відображенням сільського життя.

Класична історія про любов і вірність за п’єсою, з якої починався український театр на початку ХІХ століття. Її знає тепер кожен школяр, але не кожен слухав народні мелодії в обробці Лисенка і чарівливі голоси талановитих співаків в ролях головних героїв: Наталки, Петра, Терпилихи, Возного, Виборного і Миколи.

Опера «Наталка Полтавка» здобула велику популярність ще за життя М. Лисенка. Це був найрепепртуарніший твір перших українських музично – драматичних труп. В «Наталці Полтавці» грали М. Заньковецька, І. Садовський, П. Саксаганський, І. Мар’яненко, Г. Затиркевич – Карпинська.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Наталка Полтавка».

П’ЯТНИЦЯ, 20 Грудня – опера «Севільський цирульник» Д. Россіні

Це одна з найкращих комічних опер з цікавою і захоплюючою історією. В основі лібрето запозичена у драматурга-сатирика Бомарше історія про графа Альмавіву і винахідливого цирульника Фігаро, який допомагає своєму патрону одружитися на чарівній Розіні всупереч підступам її сластолюбного опікуна.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Севільський цирульник».

СУБОТА, 21 Грудня – опера «Мадам Батерфляй» Д. Пуччіні

Лірична драма, яка оповідає про нездійсненне кохання японської дівчини до американського офіцера.

У опери Пуччіні «Мадам Батерфляй» незвичайна доля, адже ця вистава зазнала провалу на своїй прем’єрі. При чому, ніхто з музикантів, які брали участь в постановці, не сумнівався в її успіху. Глядачі були незадоволені знайомими мотивами з інших опер. Однак пізніше, трохи змінена партитура та виконання головної партії Чіо-Чіо-сан  Соломією Крушельницькою (патронесою Львівської національної опери) призвели до приголомшливого успіху опери. Вона зачаровує своєю красою і незвичайним сюжетом. Особлива її краса не тільки в геніальній музиці Пуччіні, але і в тому, що спектакль дозволяє перейнятися надзвичайно привабливою особливою культурою Японії.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Мадам Батерфляй».

НЕДІЛЯ, 22 Грудня – опера «Попелюшка» А. Спадавеккіа

В основі нашого музичного твору лежить добре відома казка «Попелюшка» – про працьовиту дівчинку, злу мачуху та її ледачих дочок – Колючку і Злючку. Добра повчальна історія продовжує радувати і дивувати маленьких і дорослих.

Дивовижний світ казки, граціозні танці артистів, дизайнерські костюми, декорації в стилі витинянки і приголомшлива музика композитора – це все чекає в надзвичайно красивій виставі.

Початок о 12:00, квитки на оперу «Попелюшка».

НЕДІЛЯ, 22 Грудня – опера «Служниця-пані» Д.- Б. Перголезі (Дзеркальна зала)

У  центрі комічної опери – образ симпатичної розумниці-служниці, яка зуміла закохати в себе свого хазяїна, щасливо влаштувати свою долю.

Музичний критик Франко Аббатіні писав, що опера «Служниця-пані» нагадує чарівну скриньку, наповнену веселими сюрпризами, це – коштовне зібрання вокальних тем з особливим благородним блиском.

Безпосередність і реалістичність характерів головних персонажів, мелодійні арії, веселі перипетії, колоритні діалоги, сповнені гумору – все це є в прекрасній опері-буффа «Служниця-пані» Д.Б.Перголезі.

Початок о 15:00, квитки на оперу «Служниця-пані».

НЕДІЛЯ, 22 Грудня – різдвяне дійство «З нами – Бог! Розумійте, народи…»

«З нами – Бог! Розумійте, народи…» – слова з церковного піснеспіву, який виконується напередодні Різдва. Ці слова дали назву концертові, який поєднав українські колядки, різдвяні й новорічні пісні народів світу.

Хоровий спів у супроводі симфонічного оркестру, сольні виступи найкращих співаків хору; лаконічні, мовби вишиті з вибіленого на сонці полотна, костюми; ритмічне сценічне дійство – ось приваби цього вишуканого музичного дивертисменту, що підсилює новорічно-різдвяний настрій і продовжує його в пам’яті надовго.

Початок о 18:00, квитки на різдвяне дійство «З нами – Бог! Розумійте, народи…».

Фото: Львівська опера

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *