ОСТАННІ НОВИНИ

З початку 2019 року поліція відкрила 1,5 тисячі кримінальних справ через домашнє насильство

Вероніка Рой

|

У цьому році відкрито 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами домашнього насильства. Про це йшлося сьогодні, 25 листопада, під час пресбрифінгу  щодо протидії та запобігання домашньому насильству в Україні, передає пресслужба Нацполіції.

 

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко повідомила, що з початку року Національна поліція через виклики на лінію 102 зареєструвала 115 тисяч звернень щодо домашнього насильства.

«Певна кількість постраждалих сприймає насильство як щось невідворотнє в житті. І такі люди живуть з цією ситуацією, не завжди повідомляють про такі випадки. Для боротьби з цією проблемою законодавство України вже зазнало значних змін. І це створило нові механізми, які посилили спроможність органів системи МВС  реагувати на випадки домашнього насильства», – наголосила заступниця міністра внутрішніх справ.

Катерина Павліченко додала, що з початку року підрозділи поліції склали 90 тисяч протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. На обліку перебуває 68 тисяч кривдників.

Керівник управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Сергій Альошкін повідомив, що за останні два роки поліція повністю змінила підхід до реагування на повідомлення про факти домашнього насильства, а також протидії цьому явищу.

«У цьому році слідчі підрозділи розслідували більше 1,5 тисячі кримінальних проваджень, пов’язаних з домашнім насильством. Це вдвічі більше, ніж у минулому році», – повідомив керівник управління дільничних офіцерів поліції.

Відтак з травня цього року – відколи поліцейські почали застосовувати припис –  було винесено майже 9 тисяч термінових заборонних приписів відносно кривдників.

Водночас на сьогодні у всіх містах обласного значення держави працюють поліцейські мобільні групи з реагування на випадки домашнього насильства.

Нагадаємо, у січні набув чинності закон, який посилює відповідальність за домашнє насильство і злочини на сексуальному ґрунті.

Львівський портал раніше писав, що у Львові функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *