ОСТАННІ НОВИНИ

Більше 200 тисяч пачок сигарет. Львівські митники розповіли, що роблять із контрабандою

Наталя Дуляба

|

Цьогоріч побільшало «бізнесменів», які заробляють на тютюновій контрабанді. За десять місяців 2019 року львівські митники вилучили 212 тисяч пачок сигарет, які громадяни намагались підпільно вивезти за кордон. Водночас за аналогічний період минулого року правоохоронці затримали 125 тисяч пачок цигарок. Львівський портал розповідає, що ж відбувається зі всім нелегальним тютюном після того, як його вилучають на кордоні.

 

Станом на жовтень на кордоні з Польщею у контрабандистів вилучили уже 212 тисяч цигарок, що в півтора раза більше, ніж за десять місяців 2018 року. Загалом цьогоріч митники вже зафіксували 62 спроби незаконного вивезення сигарет у країни Євросоюзу.

Якщо взяти середню вартість однієї пачки сигарет, то за приблизними підрахунками Львівського порталу, загалом із початку року львівські митники затримали контрабанди майже на 7,5 млн грн.

Обсяги перевезення нелегального тютюну можуть бути різними: від декількох сотень пачок до кількох тисяч. Один із рекордних уловів львівських митників – понад 18 тисяч пачок сигарет. Їх у стелі власної машини навесні намагався вивезти мешканець Чернівецької області. Вартість контрабанди становила близько 760 000 гривень.

При цьому митники зауважують, що цигарки – один із улюблених товарів контрабандистів. Перевозять їх зазвичай у спеціально облаштованих сховках в автомобілях.

«Традиційними місцями приховування сигарет залишаються конструктивні порожнини автомобілів, колеса та спеціально виготовлені тайники», – розповідають правоохоронці Львівському порталу.

Зазначимо, що якщо митники виявляють сигаретних контрабандистів, то у них вилучають не лише самі цигарки, а й автомобіль, у якому їх намагались перевезти. За фактом порушення Митного кодексу України складають протокол, а саму справу скеровують до суду, який і ставить крапку у цій ситуації.

Зазвичай на порушників складають протокол за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. Вона передбачає покарання у вигляді штрафу (100% вартості контрабандних товарів) із конфіскацією цих товарів і транспортного засобу.

Цікаво, що доля сигаретного контрабандиста залежить виключно від рішення суду, який може покарати його по-максимуму, конфіскувавши і всі цигарки, і машину, і ще й накласти штраф. Або ж Феміда може змилостивитись і накласти лише штраф. У цьому випадку тютюн і автомобіль фігурант справи отримає назад протягом 90 днів.

До того, як суд винесе рішення, вилучені цигарки та автівка зберігаються на спецскладі. Якщо ж суд постановляє конфіскувати товар та/або машину, то таке майно офіційно вважається «безхазяйним» і воно переходить у власність держави, паралельно встановлюється його реальна вартість. Після цього спеціальні торгівельні підприємства, із якими співпрацює митниця, продає конфіскат на аукціонах та біржах, а отримані від реалізації кошти скеровують до держбюджету.

Коли ж мова йде про контрабандні продукти харчування чи інші товари продовольчої групи, які суд конфіскував, то для продажу необхідні документи, які підтверджують їхню якість і безпечність. Якщо таких документів немає, то реалізацію має погодити Держпродспоживслужба Львівщини. Якщо ж пітвердити якість й безпечність продукції неможливо, її утилізовують.

«Майно, якість якого не відповідає вимогам стандартів, небезпечне у санітарно-епідемічному або яке не пройшло відповідного випробування, карантинної обробки чи непридатне для реалізації, підлягає переробці або знищенню (утилізації) з урахуванням ступеня зносу та фактичного стану. Це може бути спалювання, фізико-хімічна чи біологічна обробки», – пояснюють у Львівській митниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *