ОСТАННІ НОВИНИ

У Мінкульті задумалися, чи варто фінансувати хор Верьовки

Вероніка Рой

|

Заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк у Facebook висловилася стосовно того, чи доцільно фінансувати державою Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки, передає Львівський портал.

 

«Якщо держава розвернеться з фінансовою підтримкою «до джерел» (нематеріальної культурної спадщини, так сказати) – до відтворення і вивчення фольклорних форм (чим зараз займаються, наприклад, Божичі, Гуртоправці, Гуляйгород, Древо і багато інших), а паралельно відмовиться від фінансування соцреалістичних проєктів, як от хор Вірьовки, даючи подібним колективам можливість самостійно виміряти свою «потрібність» глядачу і спроможність, як це роблять зараз інші. Скільки сотень чи тисяч обурених громадян волатимуть про нищення «національної» культури?», – написала Ірина Подоляк.

Також вона висловила сумнів: «Чи все, що колись було створене державою, треба підтримувати через дихальний апарат і крапельницю спільним коштом?

Ірина Подоляк припускає, що якщо українському народу потрібна творчість хору Верьовки, то глядач підтримуватиме її на концертах.

«Хайп спадає за два дні, потім починаються ходіння по муках, по кабінетах, по комітетах, по депутатах і чиновниках різних відомств, потім наймаються медіатори, PR агентства, щоб стишили конфлікт, потім у відставку йде той, хто «створив конфлікт», а шаровари і віночки залишаються далі національним фетишем», – додала вона.

Як повідомляв Львівський портал, в останньому випуску шоу «Вечірній квартал» студії «Квартал 95» гуморист Євген Кошовий разом із Національним академічним хором імені Верьовки висміяли підпал будинку колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, заспівавши пісню-пародію «Горіла хата».

Згодом, генеральний директор – художній керівник Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г.Верьовки Зеновій Корінець зазначив, що йому незручно за виступ хору в «95 кварталі», де актори поглузували з Валерії Гонтаревої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *