ОСТАННІ НОВИНИ

«День без поліетилену:» українців закликають сьогодні відмовитися від пластикових пакетів

Вероніка Рой

|

3 липня — Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Відтак, українців закликають долучитися до світової акції «День без поліетилену» та на один день відмовитися від пластикових пакетів. Про це у Facebook повідомляє в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

Долучитися до акції можуть не лише споживачі, а й громадські організації та заклади, супермаркети, магазини та ринки. Зареєструватись для участі можна тут: http://bit.ly/2XymUUY

Як зазначає Уляна Супрун, відмовитися від поліетилену важливо, бо щороку людство використовує 5 трильйонів поліетиленових пакетів. І щороку в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, в тому числі — пакетів. Через це гинуть птахи, черепахи, кити та риба. А також мікропластик потрапляє в організм людей — через морепродукти, які ми споживаєм

Що може зробити кожен:

  • Відмовитися від одноразових поліетиленові пакетів.
  • Або ж принаймні використовувати наявні пакети багато разів.
  • Замінити одноразові пластикові пляшки на власні багаторазові.
  • Обирати напої у скляних або металевих пляшках.
  • Ходити за продуктами з власними торбинками та посудом для салатів, сиру чи м’яса. Це, до речі, корисно для здоров’я, адже пластикова тара може містити токсичні хімікати.
  • Сортувати сміття.
  • Брати участь в акціях із прибирання довкілля — міського простору або парків.
  • Ділитися з друзями та знайомими інформацією про шкоду пластику.

Також українців закликають долучитися до ініціативи— «Липень без пластику». Це хороша нагода не обмежуватися лише одним днем. До цієї вже долучилися мільйони людей у всьому світі.

Уляна Супрун додала, що наразі в Україні немає законодавчого регулювання щодо пластику та сміття загалом.

«Важливо розуміти, що боротьба із забрудненням планети — справа кожного. І відповідальність кожного. Магазини вже пропонують альтернативу пакетам, кав’ярні дають знижки тим, хто приходить із власними горнятками, а заклади замінюють пластикові трубочки паперовими або металевими. А ініціативи із сортування сміття стають все популярнішими в Україні», – зазначила вона.

Зазначимо, у Львові протягом 1−3 липня триває другий етап просвітницької кампанії «Без поліетилену». Магазини міста на три дні відмовляться від використання поліетиленових пакетів, натомість покупцям пропонуватимуть альтернативу – багаторазові торбинки або ж паперові пакети. Нагадаємо, перший етап просвітницької кампанії «Без поліетилену» відбувався 9 квітня цього року. Тоді близько 100 львівських магазинів на день відмовились від поліетиленових кульків.

Додамо, Львівський портал дізнавався, чому поліетиленові пакети є шкідливими та чи зможуть львів’яни повністю від них відмовитися. Детальніше про це читайте у матеріалі: «Пластикові пакети VS еко-торбинки: чи зможе Львів відмовитись від поліетилену?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *