ОСТАННІ НОВИНИ

Рада безпеки ООН відмовилася обговорювати український закон про мову на вимогу Росії

Наталя Дуляба

|

Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй відмовилася обговорювати на вимогу Російської Федерації Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це пише Уніан, повідомляє Львівський портал.

 

6 членів Ради безпеки проголосували проти включення до порядку денного питання про функціонування української мови як державної, 5 членів проголосували за включення, ще 4 члени утрималися.

Перед голосуванням представники Франції, Німеччини, США та Польщі заявили, що проти обговорення теми закону про українську мову. Лише представник Росії висловився за проведення відповідного засідання.

Постійний представник Франції при Організації Об’єднаних Націй Франсуа Делатр наголосив, що пропозиція Росії обговорити український мовний закон у день інавгурації президента України Володимира Зеленського не сприяє урегулюванню російсько-української кризи. Делатр вважає, що ця пропозиція Росії не покликана провести конструктивне обговорення, і що закон не має стосунку до гуманітарної та безпекової ситуації на Донбасі. Він закликав членів Радбезу проголосувати проти проведення цієї зустрічі.

Своєю чергою постійний представник Німеччини Крістоф Хойзген заявив, що підтримує заяву французького колеги. Виконувач обов’язків постійного представника США при Організації Об’єднаних Націй Джонатан Коен наголосив, що США не бачать потреби у проведенні цієї зустрічі: «На нашу думку, запит щодо проведення цієї зустрічі є чіткою спробою Росії відволікти увагу від мирної демократичної передачі влади в України».

Джонатан Коен також заявив, що США вітають Зеленського з його інавгурацією на посаду Президента України і очікують на співпрацю з ним.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя звинуватив попередню українську владу у кризі російсько-українських відносин. Він заявив, що український мовний закон «прямо порушує дух і букву Комлексу заходів з реалізації Мінських угод». Небензя додав, що йдеться про порушення рішень Ради безпеки ООН, оскільки Радбез підтримав Мінські угоди.

Як повідомляв Львівський портал, минулого тижня Росія звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону про українську мову.

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Верховна Рада ухвалила 25 квітня, за нього проголосували 278 народних депутатів. 15 травня закон підписав президент Петро Порошенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *