ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС не планує вводити санкції через видачу російських паспортів на Донбасі

Наталя Дуляба

|

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення роздавати російські паспорти на Донбасі. Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі для відзначення 10-ї річниці Східного партнерства, пише УП.

 

Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек. За його словами, ЄС знає про рішення Росії, але не планує через це тиснути на Москву.

«Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація», – розповів він.

Позицію європейців підтвердив також румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти РФ не потрібні також українцям.
«Це створить проблеми самій Україні», –  заявив він, але не став уточнювати, у чому він бачить ці проблеми.

Зазначимо, що позиція України є іншою. Так, Київ закликав ЄС посилити тиск на Росію через намір видавати паспорти мешканцям ОРДЛО. Частина держав ЄС, яких зазвичай зараховують до числа друзів України в Євросоюзі, виступають за посилення санкцій. Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінкявічюс.

«Це (роздача паспортів, – ред.) – глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права має вести до посилення тиску, тому я вірю, що мають бути нові санкції», – сказав він.

«Ми маємо запровадити персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також маємо ухвалити рішення, що ЄС не визнає ці паспорти», – наголосив естонський міністр Урмас Рейнсалу.

Водночас відомо, що для запровадження санкцій у ЄС потрібен консенсус, який наразі відсутній.

Як повідомляв Львівський портал, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів українського сходу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав мешканців самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти. Також Україна звернулася до Ради безпеки ООН через такий указ Путіна.

Нещодавно Володимир Путін заявив, що в Москві думають над тим, аби надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.

Водночас заступник міністра із тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак нещодавно заявив, що мешканців ОРДЛО, які отримають російський паспорт, потрібно буде позбавляти українського громадянства. Також згодом стало відомо, що володарів російського паспорта хочуть позбавити пенсій і соцвиплат.

Своєю чергою, новообраний президент Володимир Зеленський заявив про підготовку «кількох ходів» у відповідь на ініціативи Росії щодо паспортизації жителів окупованої частини Донбасу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *