ОСТАННІ НОВИНИ

Жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти, хочуть позбавити пенсії та соцвиплат

Вероніка Рой

|

Жителів окупованого Донбасу, які отримають паспорти Російської Федерації, хочуть позбавити українських пенсій та соціальних виплат. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

 

«Ініційовано опрацювання пропозиції щодо внесення громадян, які отримали паспорти РФ в спосіб, що порушує міжнародне право та загрожує суверенітету нашої держави, до бази даних з подальшим позбавленням їх статусу бенефіціара щодо отримання соціальних виплат чи пенсій з боку України», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє Укрінформ, сьогодні, 8 травня, уряд на своєму засіданні у середу визнав недійсними ті паспорти, які Російська Федерація видаватиме українцям. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що ці паспорти будуть визнані незаконними при перетині державного кордону, а також для використання на території України. Крім того, українська влада буде звертатися до країн-партнерів з проханням також не визнавати ці документи.

Як повідомляв Львівський портал, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів українського сходу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав мешканців самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти. Також Україна звернулася до Ради безпеки ООН через такий указ Путіна.

Нещодавно Володимир Путін заявив, що в Москві думають над тим, аби надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.

Водночас заступник міністра із тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак нещодавно заявив, що мешканців ОРДЛО, які отримають російський паспорт, потрібно буде позбавляти українського громадянства.

Своєю чергою, новообраний президент Володимир Зеленський заявив про підготовку «кількох ходів» у відповідь на ініціативи Росії щодо паспортизації жителів окупованої частини Донбасу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *