ОСТАННІ НОВИНИ

Скандальне сепаратистське опитування на Львівщині проводив КМІС на замовлення «Дзеркала тижня»

Наталя Дуляба

|

Опитування, у якому йдеться про «перспективи регіону» на кшталт «окремої незалежної держави» чи «приєднання до іншої держави», на Львівщині проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення видання «Дзеркало тижня». Про це йдеться на сторінці КМІС у Facebook, передає Львівський портал.

 

Як розповідають соціологи, подібні опитування громадян вже проводили у 2014 році, після чого «Дзеркало тижня» написало розгорнуту статтю. Тепер під час проведення соцопитування на Львівщині хтось із респондентів сфотографував анкету і опублікував її в Інтернеті.

«Опитування навпаки мало на меті виявити прояви сепаратизму, якщо вони є у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. КМІС не поширював нічого в Інтернеті, лише наші інтерв’юери особисто опитували людей», – йдеться у повідомленні.

Водночас КМІС наголошує, що українські соціологи регулярно проводять заміри рівня підтримки сепаратизму чи автономії окремих регіонів держави. Такі дослідження проводили у 2012 році соціологічна група «Рейтинг», у 2015 році – Центр Разумкова.

«У першій половині 2000-х років такі соцопитування регулярно проводились у Львові, в яких на запитання, “Якщо змоделювати ситуацiю, за якої б Україна приєдналася до союзу Росiї з Бiлоруссю, то як би з позицiї галичанина Ви дiяли?” 46% львів’ян відповіли: “Боролись би за самостiйну Галицьку державу”. Якщо хтось знає спосіб, як досліджувати поширеність сепаратистських настроїв населення без такого роду запитань, напишіть, будь ласка, ми з задоволенням перейдемо на цю методику», – додають у КМІС.

Нагадаємо, СБУ вже відкрила кримінальну справу за фактом проведення на Львівщині опитування, у якому побачила публічні заклики до посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *