ОСТАННІ НОВИНИ

Змінити місце голосування українці можуть до 15 квітня. Що для цього потрібно?

Наталя Дуляба

|

21 квітня в Україні відбудеться другий тур президентських виборів. Всі, хто планує тимчасово змінити місце голосування, можуть зробити це до 15 квітня включно. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Як розповіла начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату ЛОДА Зоряна Павлів, для того, аби проголосувати не за місцем реєстрації, перед другим туром виборів обов’язково потрібно ще раз пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування.

«Остаточний термін подання заяви про тимчасову зміну місця голосування –15 квітня включно. Заяви ми розпочали приймати відучора. Усього таких заяв за один день було 350», – додала Зоряна Павлів.

Аби тимчасово змінити місце голосування, зверніться до органу ведення Державного реєстру виборців за вашим місцем перебування на день виборів; за місцезнаходженням виборчої дільниці, де вам буде зручно проголосувати; за адресою вашої реєстрації.

Для внутрішньо переміщених осіб необхідно представити лише паспорт. Натомість виборці, які перебувають в Україні та не є внутрішньо переміщеними особами, окрім паспорта, мають подати також  підтверджуючі документи  щодо необхідності тимчасової зміни місця голосування.

Таким документом може бути трудова книжка або договір, довідка з місця навчання чи документи про відрядження. Проте фіксованого переліку документів, які б підтверджували необхідність зміни місця голосування, немає.

Для того, аби пришвидшити процес зміни місця голосування, виборців просять одразу приносити зі собою ксерокопії необхідних документів.

Водночас виборчою адресою тих громадян, які перетинали кордон або перебувають на консульському обліку, може бути адреса виборчого закордонного округу.  Для того, щоб проголосувати в Україні, необхідно звернутися до відділу ведення реєстру виборців. Це може бути процедурою як тимчасової зміни місця голосування лише на день виборів, так і на постійній основі.

«Виборчою адресою тих осіб, які перетинали кордон або перебувають на консульському обліку може бути адреса виборчого закордонного округу. Для того, щоб проголосувати в Україні, їм необхідно звернутися до відділу ведення реєстру виборців», – підкреслила Зоряна Павлів.

Нагадаємо, проголосувати 21 квітня можуть ті громадяни України, які є у Державному ресєтрі виборців. Зробити це можна, не виходячи із дому. Покрокову інструкцію того, як перевірити, чи включені до списку виборців, читайте тут.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні першого туру президентських виборів львів’яни годинами простоювали у черзі, щоб змінити місце голосування.

21 квітня у виборчих бюлетенях буде два кандидати у Президенти України: Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *