ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ хоче припинити фінансування пацієнтів, які не обрали свого лікаря. Львів’ян закликають поквапитись

Наталя Дуляба

|

За повідомленням в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, з 1 квітня Національна служба здоров’я України планує не виділяти кошти закладам первинної медичної допомоги на тих пацієнтів, які досі не обрали свого лікаря. Відтак львів’ян закликають підписувати декларації. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

 

«До 1 квітня держава оплачувала медичні послуги для всіх пацієнтів: для тих, які підписали декларації з сімейними лікарями, і для тих, які їх не підписали. Для тих, які не підписали декларацій, держава оплачувала послуги за територіальним принципом, і це були так звані «червоні списки» пацієнтів. Саме за цими «червоними списками» за кожного пацієнта медичному закладу платили 120 гривень на рік. Однак у межах реформи з 1 квітня 2019 року планується припинити оплату медичних послуг тим пацієнтам, які не обрали сімейного лікаря і не підписали з ним декларацію.

Тому ми вкотре закликаємо усіх, хто ще не підписав декларацію, зробити це. Для мешканця підписана декларація є гарантією того, що він отримає якісну безкоштовну первинну допомогу лікаря, якому довіряє. А лікар зможе отримати більшу заробітну плату, ніж він отримував до цього. Також інформуємо, що невідкладна допомога, як і раніше, безвідмовно надаватиметься усім, хто її потребуватиме», – пояснив начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Зараз у Львові декларацію з лікарем підписали 595 тисяч мешканців, а це – 78,5% від приписного населення міста.

Як повідомляв Львівський портал, кампанія «Обери свого лікаря» в Україні стартувала у квітні 2018 року. Покрокову інструкцію обрання лікаря дивіться тут.

Нагадаємо, в межах медичної реформи поліклініки та амбулаторії в Україні більше не отримують не визначену цільову субвенцію із держбюджету. Їх фінансує Нацслужба здоров’я, а суми залежить безпосередньо від того, скільки декларацій мешканці підписали з лікарями поліклініки. Водночас крім збільшення фінансового ресурсу закладам «первинки», медикам гарантували суттєве збільшення зарплат – удвічі або ж навіть утричі. Про те, скільки насправді стали заробляти лікарі у шістьох поліклініках Львова, читайте у матеріалі «Гроші «йдуть» за пацієнтом? Скільки насправді стали заробляти лікарі у поліклініках Львова?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *