ОСТАННІ НОВИНИ

Передвиборче загострення: Супрун розповіла, як вберегти психічне здоров’я

Наталя Дуляба

|

Кожен українець може вберегти своє психічне здоров’я від передвиборчих «атак» політиків, якщо знати декілька важливих правил. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, передає Львівський портал.

 

Як зауважує Супрун, під час передвиборчої кампанії деякі люди  можуть поводитись «імпульсивно та неадекватно, порушуючи чужі кордони й навіть змушуючи нас почуватися в небезпеці».

Поради, які допоможуть скласти свій план дій та захистити психічне здоров’я:

  • Зберігайте спокій. Маніпулятори мають арсенал прийомів, щоби вивести людину з рівноваги. Це можуть бути крик, активні рухи, груба поведінка чи вигукування особистих образ. У такому випадку краще піти геть, якщо є така можливість. Сперечатися та доводити свою думку таким людям немає сенсу. Якщо ви міцний горішок, то можете вислухати людину та навіть намагатися її заспокоїти, щоби далі перейти до конструктивного діалогу. Це спрацьовує не у всіх випадках, але іноді вартує зусиль.
  • Встановіть міцні особисті кордони. Це мають бути ваші залізні принципи й правила, які не можете порушувати ані ви, ані будь-яка стороння особа. Якщо ви триматимете оборону навколо власних принципів, вас буде складно вивести з рівноваги.
  • Інколи знахабнілих людей потрібно «повернути в реальність». Варто нагадати, що їхня поведінка неприпустима та може мати негативні наслідки. Але в цьому випадку важливо не відповідати агресією на агресію.
  • Підвищення голосу, вказування пальцями чи зневажливе звертання можуть погіршити ситуацію. Краще розмовляйте низьким та спокійним голосом, не намагайтеся перекричати людину, звертайтеся до неї лише після того, як вона все вискаже.
  • Коли надії на конструктивне обговорення взагалі не залишилося, ігноруйте неадекватну поведінку та уникайте будь-якого контакту.

«Люди, які поводяться неадекватно, можуть мати психічні проблеми чи розлади. Не варто звинувачувати їх за таку поведінку, адже ви можете не знати, що зараз відбувається в їхньому житті. Найкращі дії в цьому випадку – порадити звернутися до лікаря та за можливості допомогти людині отримати фахову допомогу», – додала Уляна Супрун.

Також вона підкреслила, що спілкування з агресивною людиною може спровокувати додатковий стрес, погано вплинути на самопочуття та настрій. Тому краще відпустити весь негатив в вийти на прогулнку чи пробіжку, поговоріть із близькою людиною.

Зазначимо, що нещодавно в мережі з’явилося відео, як кандидат у президенти від «Радикальної партії» Олег Ляшко влаштував гучну перепалку з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом під час засідання Кабміну. Найвірогідніше саме це стало причиною таких порад від міністра охорони здоров’я.

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31 березня. Загалом участь у виборах хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *