ОСТАННІ НОВИНИ

Чи може бути кір у вакцинованих, чи можна робити щеплення від кору, якщо є супутні захворювання: відповіді медиків

Соломія Головіна

|

Медики дали відповідь на найпоширеніші питання щодо вакцинації від кору. Про це сьогодні, 12 лютого, йшла мова під час прес-конференції у Львові «Спалах кору в Україні та шляхи його подолання», передає кореспондент Львівського порталу.

 

Про ускладнення після вакцинації від кору

«Часто виникає питання, що ідуть якісь ускладнення. Реакції дійсно можуть бути, проблеми в тому нема. Візьміть анотацію до будь-яких ліків, ви побачите там або  протипокази, або попередження про ті чи інші реакції. Але ускладнень, повірте мені, протягом останніх років на території нашої області від вакцин не було. А реакції цілком можливі, вони проходять через певний період часу, фактично не залишають після себе ніяких наслідків для здоров’я людини», – розповів заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут.

Чи можна після вакцинації захворіти кором?

«Якщо це неепідемічний район, там де нема спалахів, а зараз вся Україна, на жаль, є епідемічною, то дві дози КПК (кір, паротит, краснуха) захищають на 95%. Є частина людей, які не дають імунну відповідь на вакцину КПК. Тому тут важливе охоплення мінімум 97-98%, щоб рівень колективного імунітету був 95%. Згідно із статистики ВООЗ, вірус кору – вбивця №1.Тому, якщо є одна доза, ми не можемо говорити про те, що ця особа є захищеною. Якщо є дві дози і навколо вакциноване оточення, тоді реально, що при контакті з хворим можна не захворіти. Якщо є дві дози у 3-4 учнів у класі, а у 20 – нема, тут щит вже не працює. Лише вакцинована дитина з дуже хорошим рівнем імунітету може не захворіти. Тобто, дуже важливо, щоби було вакциноване оточення», – сказала дитячий інфекціоніст Надія Дребот.

Якщо не знаєте, чи робили Вам щеплення?

«Інколи буває ситуація, коли людина не пам’ятає, чи робила щеплення, втрачена медична документація і вона не знає, чи робити їй вакцинацію. Є два варіанти. Перший – в одній з лабораторій провести дослідження на вивчення напруженості імунітету. До речі, їх можна провести і в нашому обласному лабораторному центрі. Другий – у будь-якому випадку звернутися до медпрацівника і він підкаже, що робити в цій ситуації,  але, напевно, таки варто провакцинуватися. Проблеми в цьому не буде ніякої навіть якщо у вас є достатній імунітет і ви робили щеплення у дитинстві чи у більш пізньому віці. Додаткова вакцинація ніяк не вплине на стан вашого організму», – зазначив Олег Когут.

Чи можна вакцинуватися від кору, якщо є супутні захворювання?

«Серед більшості батьків існує міф, мовляв, якщо у дитини є супутні захворювання (бронхіальна астма, цукровий діабет, тощо) – це основний протипоказ для вакцинації. Такі дітки повинні щеплюватися в першу чергу. Якщо пропущені щеплення чи нема достовірної інформації, то це не є проблемою. Якщо дітям більше 6 років чи мова йде про дорослих, то два щеплення проводиться з інтервалом у місяць. А як бути з вагітними? Звичайно, коли жінка на початкових чи пізніх термінах вагітності, їй не можна проводити щеплення. Таку ситуацію можна виправити, якщо батьки планують свою вагітність…», – зазначила представник Львівського обласного центру громадського здоров’я Олена Левицька.

Нагадаємо, у Львівській області 18 лютого розпочнеться масштабна кампанія з вакцинації школярів, чиї батьки дали на неї згоду.

Додамо, що за інформацією департаменту освіти і науки станом на 11 лютого у області всього є 38 тисяч 780 невакцинованих від кору дітей.

Також Львівський портал писав, що у Львові загалом є 70 шкіл із високим ризиком поширення інфекції кору.

Головний медик Львова розповів, що заходи з масової вакцинації згідно із планом МОЗ  у Львові також розпочнуть 18 лютого, триватимуть вони до 10 березня.

Також додамо, що для цього у Львові не будуть створювати мобільних бригад, натомість школярів просто відвозитимуть на щеплення у поліклініки.

Нагадаємо, на початку року до Львова в рамках робочого візиту прибула керівниця МОЗ, анонсувавши у області початок «спецоперації» проти кору.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *