ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ на Львівщині розпочинає кампанію із вакцинації школярів від кору: як вона проходитиме?

Вероніка Рой

|

У лютому цього року на Львівщині два тижні проходитиме активна кампанія із вакцинації дітей від кору віком від 6 до 18 років. Про це сьогодні, 3 січня, під час брифінгу повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Наступного тижня ми розпочинаємо «спецоперацію» у Львівській області – кампанію, яка спрямована на те, щоб провести щеплення проти кору не вакцинованим дітям шкільного віку. На Львівщині є майже 20 тисяч дітей, які не були вакцинувані, і які ходять до школи. Наступного тижня ми розпочинаємо планування цієї кампанії. Воно триватиме десь місяць, аби ми дізналися, де знаходять невакциновані діти. Також почнемо проводити комунікаційну кампанію, щоб поговорити з батьками, вчителями та медичними працівниками. І від середини лютого розпочнеться сама кампанія», – розповіла вона.

За словами генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Володимира Курпіти, кампанія щодо збільшення рівня вакцинації від кору серед дітей триватиме два тижні.

«Щеплення – це єдиний і ефективний метод запобігти цьому захворюванню. Цими заходами, які ми плануємо провести спільно з департаментом охорони здоров’я і департаментом освіти, пропонуємо створити двотижневу, активну кампанію щодо вакцинації школярів віком від 6 до 18 років. На даний момент у Львівській області є 502 тисячі доз вакцини, які виготовленні у Бельгії та США. Вони і будуть використані для цієї кампанії», – пояснив він.

Також Володимир Курпіта розповів, що у загальноосвітніх закладах Львівської області працюватимуть тимчасові пункти щеплень.

«Вакцинація здійснюватиметься згідно чинного законодавства, яке передбачає: надання письмової згоди від батьків щодо проведення щеплення, проведення огляду дитини лікарем безпосередньо перед щепленням, який включає в себе загальний огляд, а також вимірювання температури. Єдина відмінність полягає в тому, що ми будемо здійснювати це не в кабінетах щеплення, а в тимчасових пунктах щеплень. Вони будуть розташовані безпосередньо в школах», – зазначив він.

У випадку, якщо батьки будуть відмовлятися від щеплень, то тоді проводитиметься  інформаційна кампанія, яка передбачає проведення батьківських зборів з поясненням ситуації, індивідуальні бесіди з батьками, які мають сумніви, та поширення матеріалів через поштові скриньки. Також у МОЗ запевняють, що ніхто без згоди батьків вакцинацію дітям проводити не буде.

Загалом Львівська область є лідером за кількістю хворих на кір. У 2018 році в області на цю недугу захворіли понад 11 тисяч мешканців. Це 22%  всіх випадків кору в Україні.

Після Львівщини кампанію з вакцинації дітей віком від 6 до 15 років будуть проводити в Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській областях, які також мають досить низький рівень вакцинації і підвищений рівень спалаху кору.

Уляна Супрун додала, що зараз в Україні продовжується спалах кору. Вже понад 50 тисяч людей захворіли на цю недугу та 22 людини померло. Також зазначила, що наразі в Україні є понад 800 тисяч доз вакцини проти кору.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *