ОСТАННІ НОВИНИ

У департаменті соцзахисту Львівщини пояснили, як мешканцям будуть монетизовувати субсидії

Соломія Головіна

|

У департаменті соціального захисту населення Львівської ОДА під час сьогоднішнього брифінгу розповіли, яким чином працюватиме монетизація житлових субсидій, яку постановою Кабміну передбачено впроваджувати з 1 січня у три етапи. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як зазначила директор департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Кузяк, перший етап стартував з 1 січня. Він стосується сімей, які звертаються за субсидією вперше.

«Станом на сьогодні таких звернень є небагато, близько 50», – додала вона.

Власне, з травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, а з жовтня запрацює повномасштабна монетизація, коли можна буде повернути готівкою зекономлені субсидії.

«Кошти надходитимуть сім’ям безпосередньо на рахунок, відкритий в «Ощадбанку». І вже з цього рахунку «Ощадбанк» буде перераховувати їх відповідним надавачам послуг. Наприклад, якщо загальна вартість комунальних послуг у домогосподарстві складає 2000 грн, а субсидія – 1500 грн, то цих 1500 грн перераховуватиме «Ощадбанк». На мобільний телефон у вигляді sms-повідомлення приходитиме інформація про те, скільки коштів залишилося до сплати. Відповідно особа йде в будь-яке відділення банку і сплачує цих 500 грн», – пояснює Наталія Кузяк.

Своєю чергою начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Львівської ОДА Василь Гельбич зауважив, що для монетизації субсидіантам не потрібно спеціально відкривати рахунок у «Ощадбанку».

«Для мешканців фактично ситуація не змінюється. Єдине, що з 1 травня всім без виключення отримувачам субсидій треба буде написати нову заяву і декларацію для призначення субсидії вже по-новому. Ті мешканці, які звертаються зараз, так само подають заяву та декларацію, для них вже розпочнеться новий етап цієї монетизації. Їм не потрібно йти в банк відкривати рахунок, вони приходять в орган соцзахисту і подають заяву, решта – робота органів соцзахисту, «Ощадбанку», Мінсоцполітики», – розтлумачив посадовець.

Як повідомляв Львівський портал, у цьому опалювальному сезоні на Львівщині вдвічі скоротилася кількість отримувачів субсидій.

Водночас у Львові кількість отримувачів субсидій впала в три рази. Детальніше про те, хто після внесених змін має право на отримання субсидій, читайте у матеріалі «Субсидії по-новому. Львів’янам нагадують про основні зміни».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *