ОСТАННІ НОВИНИ

Кількість отримувачів субсидій у Львові зменшилася в три рази

Соломія Головіна

|

У Львові втричі зменшилася кількість отримувачів житлових субсидій: якщо у квітні було 135 тисяч родин, які отримували субсидії, то тепер – лише 36 тисяч. Про це сьогодні, 14 листопада, під час прес-конференції повідомив керівник управління соціального захисту Львівської міської ради Ігор Кобрин, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як він наголосив, з жовтня цього року в Україні діють чергові зміни у призначенні субсидій, тому змінилася кількість сімей, які мають право на її отримання. Так, станом на 1 листопада у Львові житлову субсидію отримують 36 308 домогосподарств, а це 14,6% від усіх домогосподарств Львова (в місті всього 248 500 сімей). Це, за його словами, втричі менше ніж минулого року.

«Ця цифра звісно зросте, оскільки в нас розпочався опалювальний період…Але не до такої кількості, як була у квітні. Тоді субсидії отримували 50% громадян від загальної кількості домогосподарств, натомість зараз – близько 15%», – сказав Ігор Кобрин.

Отож, в управлінні соцзахисту прогнозують, що протягом листопада-грудня кількість отримувачів субсидій не перевищить 50 тисяч.

Також пояснив, що найбільше на таке суттєве скорочення кількості отримувачів субсидій вплинуло те, що на отримання субсидій тепер не мають право у тому випадку, якщо хтось із членів домогосподарства є працездатного віку, але не отримує офіційних доходів на рівні мінімальної зарплати.

«Тобто навіть, якщо людина отримує менші офіційні доходи ніж рівень мінімальної зарплати, то таке домогосподарств вже не має права на субсидію», – зазначив Ігор Кобрин.

Також керівник управління соціального захисту зауважив, якщо серед членів родини є люди, які мають онкологічні захворювання або є алко-  чи наркозалежними, і це підтверджується довідкою лікаря, то така сім’я матиме право на отримання субсидії за рішенням комісії.

«Якщо раніше мешканці, квартира яких має житлову площу понад 120 кв.м, а житловий будинок – 200 кв.м, не мали права на отримання субсидій, то тепер ця норма поширюється на них, але зараз враховується опалювальна площа…», – сказав посадовець.

Водночас він нагадав, що раніше особи, які перебували закордоном більше 60 днів втрачали право на отримання субсидій. Але тепер, за його словами, внесені наступні зміни: якщо людина працює закордоном і сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то таке домогосподарство має право на отримання субсидій.

«Така ж  ситуація і в тому випадку, якщо людина працює неофіційно або отримує доходи менші від мінімальних і сплачує ЄСВ: її родина матиме право на отримання субсидій. Але рішення щодо цих всіх випадків приймає комісія…», – пояснив Ігор Кобрин.

Також, за його словами, великою проблемою є розбіжності відомостей фактичного і зареєстрованого місця проживання осіб:

«Адже багато людей зареєстровані за одним місцем, а проживають у зовсім іншому. Деколи члени сім’ї не можуть виписати ту людину чи навіть взяти документи, щоб оформити заяву і декларацію на призначення субсидії. Адже, якщо не вписати в ці документи якихось даних зареєстрованого члена домогосподарства, яке претендує на субсидію, то така заява/декларація вважається не поданою. І це є найбільшою проблемою…».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *