ОСТАННІ НОВИНИ

Спорткомплекс на мільярд: депутати дали старт будівництву на Сихові

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 30 жовтня, під час позачергової сесії Львівської міської ради депутати прийняли ряд ухвал, які фактично дають старт активним роботам із будівництва сучасного спортивного комплексу на Сихові. Його вартість становить понад 985 мільйонів гривень. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Замовником будівництва палацу спорту на Сихові сьогодні визначили нещодавно створене ЛКП «Палац ігрових видів спорту». Цьому підприємству передали у постійне користування земельну ділянку площею 1,87 га на проспекті Червоної Калини, яка дотепер була закріплена за ЛКП «Спортресурс». Ця ділянка розташована поруч із парком Івана Павла ІІ, раніше на ній знаходилась автостоянка орієнтовно на 300 паркомісць.

Також депутати зобов’язали передати ЛКП «Палац ігрових видів спорту» проектно-кошторисну документацію, висновок експертної організації, технічні умови вартістю понад 9,6 млн грн як внесок до статутного капіталу для подальшої реалізації проекту будівництва. Водночас до статуту підприємства додали ще 1 млн грн, а на додаткову проектно-кошторисну документацію зарезервували у бюджеті Львова ще 12,8 млн грн.

Загальна вартість спорудження сучасного спортивного комплексу становить більше 985 мільйонів гривень, хоча раніше у мерії заявляли, що цей об’єкт обійдеться місту у 200 мільйонів гривень. Для того, аби отримати співфінансування із держбюджету, ще у квітні цього року міська рада спеціально перейменувала майбутній спорткомплекс на Сихові на палац спорту. Тепер місто має отримати на це будівництво не 27 млн грн, як було попередньо передбачено, а 54 млн грн. Саме заради цих коштів сьогодні й скликали позачергову сесію міськради.

Відтак депутатів цікавило, чи встигне міськрада використати ці 54 млн грн до кінця календарного року, адже якщо цього не зробити, то їх обов’язково потрібно повернути назад у держбюджет. Як пояснила директорка юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, Кабмін має прийняти постанову, яка продовжить термін використання виділених грошей на будівництво спорткомплексу. При цьому вона наголосила, що власним коштом місто не зможе завершити цей масштабний об’єкт, тому у планах – пошук додаткових джерел фінансування.

«Мені цілком відомо, що таких коштів (понад 985 млн грн, – ред.) на будівництво ні цього року, ні наступного у міському бюджеті бути не може. Але є інструменти, які активно використовують виконавчі органи. Це є інвестиційні угоди, програма державного і приватного партнерства… То чому ми не можемо розглядати такі варіанти? Я вважаю, що це було б ідеальним для міста», – зазначила Гелена Пайонкевич.

Водночас депутат міськради та очільник обласної Федерації баскетболу Роман Іванців зауважив, що постанова, яку має прийняти Кабмін, дозволить використовувати передбачені 54 млн грн упродовж наступних 12 місяців. Тому з наступного року підрядник вже зможе розпочати необхідні будівельні роботи.

«Зараз нам розходиться у межах цього календарного року сплатити аванс на рахунок майбутнього підрядника, а він ці кошти використовуватиме вже і в наступному році. Ніяких порушень тут немає, ніхто не освоюватиме кошти «за три дні»… Згідно з проектною документацією, сьогодні вся конструкція спорткомплексу коштує 270 млн грн. Із них 100 млн грн – це кошти на фундамент, відведення ґрунтових вод, комунікації. Тому якщо ми вже маємо 54 млн грн, то освоїти перший цикл фундаменту є цілком реалістично», – запевнив Роман Іванців.

За його словами, у державній програмі будівництва палаців спорту передбачене фінансування для Львова, Рівного та Хмельницького. І наступного року її розмір становитиме 200 млн грн.

Відтак ЛКП «Палац ігрових видів спорту» зобов’язали до 1 листопада, тобто протягом наступних двох днів, оголосити міжнародний тендер на визначення компанії, яка безпосередньо будуватиме на Сихові спорткомплекс. Фірма-переможець при цьому має мати кваліфікованих робітників та досвід роботи із такими об’єктами.

«Зважаючи на важливість цього об’єкту, його співфінансування з держбюджету, ми пропонуємо затвердити умови закупівлі. Першочергово ми встановлюємо критерії: ціна – 70% від вартості закупівлі, наявність кваліфікованих працівників і досвід виконання аналогічних договорів. Ці два критерії становитимуть 30%. Також ми встановлюємо забезпечення тендерної пропозиції, тобто ми пропонуємо надати нам електронну банківську гарантію у розмірі 0,5% від очікуваної вартості закупівлі», – пояснила Гелена Пайонкевич.

За попередніми даними, збудувати палац спорту на Сихові планували до кінця 2021 року. Втім зважаючи на його дороговартість та не до кінця визначені сьогодні джерела повного фінансування, спорткомплекс можуть не завершити до цього часу. Найвірогідніше вводити об’єкт в експлуатацію будуть почергово.

Як повідомляв Львівський портал, спорткомплекс на Сихові матиме чотири окремі зали для регбі, гандболу, баскетболу та волейболу, критий басейн для водного поло, блок адміністративно-господарських приміщень, а також центральний зал на 3800 місць для проведення концертів. Окрім цього, дах комплексу можна буде використовувати і для катання на лижах. Площа лижного спуску складатиме 8 тисяч м кв., а вартість облаштування такого даху – 85 млн грн. Як виглядатиме майбутній палац спорту, дивіться тут.

Палац спорту будуватимуть за проектом-переможцем всеукраїнського архітектурного конкурсу. Його авторами є Віктор Кудін, Ольга Рябова, Михайло Карнаухов та Надія Бесараб.

Дозвіл на будівництво спортивного комплексу на Сихові міськрада видала у березні цього року. Тоді містобудівні умови та обмеження отримало ЛКП «Спортресурс».

Додамо також, що станом на кінець жовтня жодних робіт на Сихові не розпочинали.

Фото: Facebook Sergey Kozak, ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *