ОСТАННІ НОВИНИ

На Рясному хочуть відновити роботу сміттєсортувальної лінії?

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада планує передати земельну ділянку орієнтовною площею 0,6 га на вул. Т. Шевченка, 327-Г із балансу ЛКП «Львівспецкомунтранс» у користування ЛКП «Зелене місто». На ній розташований ангар із сміттєпресувальною лінією, проти функціонування якої виступали мешканці Рясного і Білогорщі ще два роки тому. У мерії вже розробили відповідний проект ухвали, однак його наразі не публікують. Про це Львівському порталу розповів депутат міськради Львова Ігор Телішевський.

 

За його словами, дозвіл на відведення земельної ділянки на вул. Шевченка, 327-Г для виробничих потреб ЛКП «Львівспецкомунтранс» отримало на початку минулого року. Згодом будівлю ангару та сміттєпресувальну лінію передали на баланс ЛКП «Зелене місто». І тепер саму земельну ділянку хочуть закріпити також за ЛКП «Зелене місто».

«В ангарі стоїть сміттєпресувальна лінія, яку місто викупило в інвестора орієнтовно за 30 млн грн. І тепер щоб все було правильно юридично оформлено, за ЛКП «Зелене місто» ще хочуть закріпити саму ділянку. Чи розглядатимуть це питання на наступній сесії міської ради, яка відбудеться 18 жовтня, наразі невідомо. Вчора було засідання колегії, у пропозиціях щодо формування порядку денного саме цього питання немає. Але його ще можуть запропонувати як додаткове», – розповів Ігор Телішевський.

Як йдеться у пояснювальній записці до проекту ухвали, яка є у розпорядженні Львівського порталу, ЛКП «Львіспецкомунтранс» отримало земельну ділянку, площею 0,6 га на вул. Т. Шевченка, 327-Г, для виробничих потреб, у тому числі для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування ТПВ. Тепер ділянку збираються передати ЛКП «Зелене місто» для обслуговування будівлі складу.

Відтак місцеві мешканці побоюються, що роботу сміттєпресувальної лінії можуть знову відновити. Як зазначила активістка, мешканка Білогорщі Наталія Кузьма, таким рішенням міська рада Львова може знову запустити роботу з відходами на території Рясного.

«Ми категорично проти, адже цей проект ухвали містить те ж формування, яке було для ЛКП «Львівспецкомунтрансу» – виробничі потреби для підприємства. Які саме потреби, нам невідомо. Саму сміттєпресувальну лінію не забрали, тож які можуть бути виробничі потреби? Це ще одна спроба міськради зробити те, що їй потрібно, незважаючи на думку людей, ще одна спроба «протиснути» рішення, сподіваючись, що люди вже про все забули. А це є нечесно. Ми не бачимо фахового підходу до цього питання, не знаємо, як ЛКП «Зелене місто» буде там працювати, що саме буде там робити, а головне – чи буде це безпечно?», – наголосила Наталія Кузьма.

Також активістка зазначила, що ця частина Рясного є неканалізованою. Тому мешканці переймаються, що всі нечистоти, які стікають зі сміття, потраплятимуть в ґрунт і, відповідно, до криниць.

«У нас були реальні застереження, що вся та рідина, яка стікає з відпресованого сміття, попадатиме просто в ґрунт. Відповідно, вона потраплятиме у воду, яку ми п’ємо, адже воду ми беремо з колодязів. По-друге, поруч із цією ділянкою існує унікальна екологічна зона, ми почали відстоювати створення заказника, оскільки там є квіти і тварини, занесені у Червону книгу.

Та й взагалі екологи, з якими я спілкувалися, також одностайно казали, що ця ділянка на вул. Шевченка, 327-Г є не надто вдалою для сміттєпресувальної лінії і будь-якої роботи з відходами. Адже сміття у Львові сортується слабо, каналізування у цьому місці немає, через видобуток торфів там також є провалля, поруч створюється заказник. Ще минулого року міський голова Львова публічно пообіцяв, що сміттєпресувальна лінія на Рясному працювати не буде, її використовуватимуть на території майбутнього заводу. А тепер у нас знову виникає безліч запитань», – підкреслила Наталія Кузьма.

Нагадаємо, сміттєпресувальну лінію у Рясному на території колишнього заводу «Львівсільмаш» встановили у 2016 році. Місцеві мешканці виступили категорично проти: почали перекривати дороги, влаштовувати акції протесту під міською радою та блокувати роботу лінії. Наприкінці 2016 року депутати міськради заборонили проводити будь-яку діяльність зі сміттям на вул. Шевченка, 327-Г, однак саму лінію не забрали.

Влітку минулого року мер Львова Андрій Садовий пообіцяв забрати сміттєпресувальну лінію з Рясного і перенести її на вул. Пластову, де мають збудувати переробний завод. З її допомогою там мали пресувати пластик.

Також згодом Державна аудиторська служба назвала сміттєпресувальну лінію на Шевченка, 327-Г незаконною. А активісти заявили, що пресувальна станція виявилась аферою.

Додамо, що ЛКП «Зелене місто» також займається організацією будівництва сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Земельну ділянку під нього підприємству виділили 25 січня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *