ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вимагають відводу суддів, які дозволили вийти на волю підозрюваному в організації замаху на Копитка

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 24 липня, під стінами Шевченківського районного суду з пікетом зібралися більше десятка активістів. Вони вимагали відводу суддів, що випустили під заставу Михайла Баджегу, якого підозрюють в організації замаху на львівського бізнесмена Богдана Копитка. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

«Галицький райсуд обирав цьому злочинцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але чомусь 4 липня колегія Шевченківського райсуду у складі суддів Федорової, Невойт та Кавацюка чомусь одноголосно змінила цей запобіжний захід на заставу. Ми вимагаємо, щоб цю колегію суддів змінили, а також хочемо, аби ці судді дотримувались закону так, як вони вимагають цього він простих людей», – заявив координатор Державницької ініціативи Яроша Валентин Середюк.

Зазначимо, за версією правоохоронців, Михайло Баджега входить у злочинну групу, що причетна до здійснення вбивств на замовлення, зокрема, замаху на львівського бізнесмена Богдана Копитка, унаслідок якого загинули двоє його охоронців та водій.

Як розповів представник потерпілої сторони, адвокат Андрій Мартинюк, рішення Шевченківського райсуду щодо звільнення підозрюваного Михайла Баджеги з СІЗО під заставу є абсолютно необґрунтованим.

«Як представник потерпілої сторони я дуже здивований таким рішенням суду. Хочу зауважити, що цим же складом суду 30 березня приймалось рішення щодо продовження одному з фігурантів справи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи застави. 30 травня цей запобіжний захід знову продовжили, а вже 4 липня одному з фігурантів справи обрали альтернативний вид запобіжного заходу – заставу. При цьому суд зазначає, що ризики не зменшились, не допитані потерпілі та свідки, не досліджені матеріали кримінального провадження», – пояснив Андрій Мартинюк.

Водночас він зауважив, що Кримінально-процесуальний кодекс України не забороняє суду обирати альтернативні види запобіжного заходу підозрюваним у таких насильницьких злочинах.

Загалом з акцією протесту під Шевченківським райсудом зібрались представники близько десяти громадських організацій, зокрема «Державницької ініціативи Яроша», «Самооборони Майдану», «Рабів до раю не пускають».

Нагадаємо, що 29 серпня 2016 року у Старому Селі вибухнув автомобіль, що належав «Львівхолодкомбінату», унаслідок цього загинули три людини. Згодом стало відомо, що «Мерседес», який вибухнув під Львовом, ще й розстріляли. Пізніше з’явилась інформація, що це був замах на керівника ПАТ «Львівський холодокомбінат» Богдана Копитка, який є доволі відомою особою у вузьких кримінальних колах. Своєю чергою, «Лімо» не пов’язує підрив їхнього автомобіля із діяльністю підприємства.

З місця подій вилучено реактивний протитанковий гранатомет, п’ять патронів травматичної дії, три деформовані кулі та 115 гільз від патронів, два магазини до автомата Калашникова. Вибухівку заклали заздалегідь, ще під час укладення на цьому місці нового дорожнього покриття.

У вересні у Києві затримали замовника замаху на життя бізнесмена Богдана Копитка. Під час прес-конференції перший заступник глави Нацполіції України Вадим Троян повідомив усі деталі, суми і дійових осіб замаху на вбивство. Один із затриманих у справі – член злочинної банди відомого кримінального авторитета Володимира Дідуха (Вова Морда) Богдан Гаврилюк. Відтак 30 вересня 2016 року замовника і чотирьох виконавців замаху на Копитка арештували.

Як відомо, у лютому 2017 року колегія суддів Апеляційного суду Львівської області вирішила випустити під заставу у 1,5 млн грн Богдана Гаврилюка, якого слідство вважає організатором та керівником гучного замаху на Богдана Копитка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *