Ведмежий дім. Життя після циркового пекла
Як ведмежий притулок «Домажир» став домом для вісьмох клишоногих
Напевно кожен хоч раз бував у цирку. У дитинстві наряджені в яскраві костюми танцюючі ведмеді викликали радість і сміх. Однак тепер перед очима зринає інша картина: як цих тварин «по-живодерськи» навчають «хореографії» з допомогою розпеченого вугілля. Одна з мешканок притулку «Домажир», який розташовується за 15 км від Львова, ведмедиця Христя, досі «на автоматі» тупцяє свій танок, хоча її вже рік як звільнили із циркового рабства…
Після дворічної роботи в тестовому режимі ведмежий притулок на Яворівщині учора, 11 липня, урочисто відкрили перерізанням червоної стрічки. Зараз тут мешкає восьмеро клишоногих – Потап, Христя, Бодя, Настя, Машутка, Маня, Тайсон, Квітка. У кожного з них є своя сумна історія, але тепер у ведмедиків – нове життя і новий дім.

У реабілітаційному притулку «Домажир» вони живуть в умовах, наближених до природних. Цих ведмедів врятували із тісних кліток мисливських притравлювальних станцій, пересувних звіринців, цирків та ресторанів. Багато з них вперше торкаються лапами зеленої трави, із задоволенням залізають на дерева, купаються у ставку та вільно гуляють у лісі. Притулок під Львовом створено завдяки Міжнародному благодійному фонду «Чотири лапи», який базується у Відні і реалізовує десятки подібних проектів по всьому світу.

Сім'я із восьми ведмедів

Кілька тижнів тому «Домажир» став домівкою для ще однієї тварини. 8-річну ведмедицю Квітку привезли із мисливської притравлювальної станції, що у Теребовлі на Тернопільщині.

«У неї було інше ім'я – Марія, ми дали нову кличку – Квітка, хоча, як правило, їх не змінюємо. Дуже раді, що вона вже відгукується на «Квітка», – каже директор ведмежого притулку Ігор Николин.

Тварина потрапила до них дуже кволою і обезсиленою.

«Важила 106 кг, в той час, як самки, як правило, мають мати 150-200 кг, самці – 250-300 кг. Але зараз вона проходить дуже швидкий курс реабілітації, достатньо самостійна, не боїться більших ведмедів, які тут вже довший час проживають. Будемо щасливі, коли вона пройде повний курс реабілітації», – розповів він.

У притулку – восьмеро клишоногих мешканців. Кожна їхня історія – це історія про людську жорстокість. Усіх цих ведмедів утримували в тісних клітках, погано годували. Вони були притравкою на мисливських станціях, розвагою в ресторанах та пересувних звіринцях і цирках.

Найпам'ятнішим, за словами директора «Домажиру», є порятунок циркової ведмедиці Христі. До цього процесу долучилися зоозахисники, екоінспекція та поліція.

«Ми знали про неї, бо вона була свого роду «зіркою» серіалів. Власник експлуатував тварину на різноманітних корпоративах та в пересувному цирку. Коли ми дізналися, що цей пересувний цирк приїхав у Львівську область, зв'язалися з екоінспекцією з проханням допомогти її врятувати. Нам сильно допомогли екоактивісти, тому що назрівав конфлікт з власником, який вів себе агресивно, закрив клітку в машині. Змушені були звернутися в поліцію, яка склала протокол. Але, на жаль, і це його не переконало. Відтак на місце приїхала підмога з районного відділення поліції. Після складання ще одного протоколу ми зуміли переконати власника, щоб він віддав тварину. Всі ці перипетії тривали десь з 20.00 до десь 2.00», – пригадує історію порятунку ведмедиці Ігор Николин.

Апартаменти і дієта клишоногих

У «Домажирі» про вісьмох ведмедів піклуються четверо доглядальників, які заповнюють протоколи спостережень, створюють іграшки для клишоногих, прибирають у вольєрах. Своєю чергою ветеринари дбають про стан здоров'я тварин – роблять УЗД, рентгенівське обстеження, лікують зуби, підстригають кігті та призначають ліки, адже ведмедики потрапляють у притулок з великими проблемами через неналежне утримання.

«На сьогодні тут працює 18 осіб. Більшість – обслуговуючий персонал. Безпосередньо з ведмедями працюють четверо доглядальників. Ми підбираємо людей, які люблять тварин, які фанатично віддані справі. Так, керівником служби догляду за тваринами є колишній ветеринар Наталія Галайко, також маємо одного фахівця, якого переманили із Центру порятунку ведмедів «Надія» на Житомирщині», – розповів Ігор Николин.

Для того, щоб ведмідь проявляв свою природну поведінку, у вольєрах облаштовані спеціальні конструкції та іграшки. Адже в природі він постійно кудись лізе, щось шукає, щось ламає-розбиває. Для цього тут встановлені барабани з отворами, платформи, бочки та колоди. Тут є водойми, барлоги та різноманітні забавки, які змушують їх бути активними.

Як розповіла Наталія Галайко, ведмежий раціон здебільшого вегетаріанський. За день кожна тварина з'їдає до 6-9 кг продуктів.

«Наші ведмеді харчуються два рази в день. Кожний має розписаний свій раціон відповідно до його ваги. Здебільшого сюди входять горіхи, помідори, яблука, морква та інші фрукти і овочі. Дотримуємося сезонності. Ведмеді здебільшого вегетаріанці, у частину раціону входить риба та м'ясо, ми даємо їм лише курятину. Розкладаємо їжу, ховаючи її у траву, між деревами, адже у природніх умовах їм самостійно приходиться її шукати», – каже вона.

Ведмеді в «Домажирі» не розмножуються.

«Ми прагнемо зменшити кількість ведмедів в неволі, а не збільшити її. Тварини від цього не страждають. Адже в природі вони більшу частину життя є самітниками. Тож в нас вони навіть більше спілкуються та граються один з одним ніж в природі», – пояснюють у притулку.

Реабілітація. Із циркової клітки – в ліс

Що стосується реабілітації та адаптації до нормального життя після нелегкого циркового минулого, то у кожної тваринки цей процес триває по-різному.

«Все залежить від історії ведмедя, від його характеру, поведінки. В одних це займає 3-4 місяці, в інших – більше року. Ведмеді також стресують, ми це називаємо стереотипією, коли вони нервово ходять з одного місця в інше. Так, ведмедиця Христя досі час від часу танцює. Втім з часом розкривається їхня природа, вони забавляються, лазять по деревах, тощо», – розповів Ігор Николин.

Коли ведмідь потрапляє у «Домажир», спершу його поміщають у реабілітаційний вольєр, а згодом переводять у лісовий.

«Як тільки привозимо ведмедика, то він десь добу перебуває у боксі, звикає. Згодом ми його випускаємо і за цим дуже цікаво спостерігати: нова територія і вони ведуть себе дуже обережно. Після цього, коли ми вважаємо, що тварина реабілітована, випускаємо в ліс, у великий природний вольєр», – каже директор ведмежого притулку.

Ведмежий рай вартістю у понад мільйон євро

Перша черга ведмежого притулку, яка охоплює 8 га, дозволяє прийняти тут 11 тварин. Зараз на цих 8 га розміщуються 4 реабілітаційні і 3 великі лісові вольєри (кожен до 1,5 га).

«Коли освоїмо наступні 12 га, які входять у другу чергу, то зможемо поселити тут до 30 тварин. Також ми плануємо відкрити на базі притулку Центр захисту дикої природи. Це – наше завдання на наступні два роки», – зазначив керівник центру.

Завдяки Міжнародній благодійній зоозахисній організації «Чотири лапи» у розбудову ведмежого притулку під Львовом вже інвестовано 1,2 млн євро.

«Коли ви бачите, як ведмеді реалізують свою природню поведінку, як вони роблять те, що не могли у тісних клітках, краще пізнаєте природу. Головна мета цього проекту – зблизити людей і тварин, щоби ми краще один одного розуміли. Слід усвідомлювати, що дика природа належить диким тваринам»
засновник Міжнародної благодійної зоозахисної організації «Чотири лапи» Гельмут Дунглер
Щоб поширювати цю філософію у «Домажир» намагаються привабити туристів. Так, навесні тут відкрили відпочинкову зону із невеличким парком розваг, амфітеатром, а також запровадили групові екскурсії. На території притулку вже працює кафе та сувенірна крамниця, де можна придбати магніти, горнятка чи екоторбинки на згадку про «Домажир» і його мешканців.

«Ми започаткували тісну співпрацю з різними організаціями. Зокрема, маємо підписану угоду з Яворівським національним природним парком про спільні туристичні маршрути. Також у нас проходитимуть практику студенти географічного факультету. Окрім цього, є розроблена програма розвитку волонтерства і найближчим часом відкриємо так званий Клуб любителів ведмедів», – розповів Ігор Николин.

I love bears

Власне, навесні у «Домажирі» стартував туристичний сезон. У день відкриття, 9 квітня, був справжній аншлаг: ведмедиків прийшло провідати близько 400 людей. Під час таких екскурсій можна дізнатися багато фактів про життя клишоногих та побачити їхню природню поведінку. Окрім цього, для туристів тут влаштовують і театралізовані тури з лісовичком Чугайстром.

«Ми зацікавлені в тому, щоби відвідувачі, які приїздять до нас, отримали достатньо інформації про дику природу і безпосередньо бурих ведмедів», – наголосив директор притулку для ведмедів.

Загалом із квітня притулок відвідало 12 тисяч осіб. Здебільшого сюди на екскурсії приїздять школярі зі Львова та області.

«Однак також мали декілька маленьких груп іноземців. Сюди приїжджали датчани, британці, поляки, німці, австрійці. Вони розуміють, що для України це місце – щось унікальне», – каже Ігор Николин.

Тож «Домажир» запрошує у гості знайомитися з маленьким світом його мешканців, які стали забавкою, жертвою людської жорстокості, а тепер повертаються до своєї істинної природи.

Автор, фото, верстка: Соломія Головіна