ОСТАННІ НОВИНИ

Прощавай, тісна клітка. Як у Львові рятували 16-річну ведмедицю Маню, яка жила на території ресторану

Катерина Родак

|

«Маша, фу!» – чується чоловічий голос з-за паркану – він спрямований до 16-річної ведмедиці Мані, яка щойно отримала укол анестезії і намагається спробувати на смак шприц.

Сьогодні, 10 жовтня, у Львові з території ресторану «Гуцульський двір», що на території ТЦ «Південний», нарешті забрали 270-кілограмову ведмедицю Маню,  яка утримувалась тут ще з дитячого віку. Кореспондент Львівського порталу став свідком операції з перевезення Мані до ведмежого притулку «Домажир», що розташований у 15 кілометрах від Львова.

Маня або Маша – 16-річна величезна бура ведмедиця, ще у зовсім дитячому віці її перевезли у ресторан, де утримували у клітці-вольєрі, площею кількадесят квадратних метрів. Як розповідають працівники ресторану, Маня – вегетаріанка, харчується фруктами та овочами. Останніми роками доступ до Мані був загороджений парканом, аби хоч якось відгородити її від відвідувачів закладу.

За Манею сьогодні приїхала ціла делегація: ветеринари  Міжнародної організації «Чотири лапи» з Німеччини, представники організації, працівники притулку «Домажир» і купа телекамер. Велика кількість поглядів рознервувала ведмедицю, відтак усіх зайвих глядачів відсторонили.

Поки Маню готували до анестезії та швидкого огляду ветеринарами, координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України Наталія Вишневська розповіла, що сьогоднішня подія – результат років перемовин та кропіткої праці.

«Три роки тому ми почали порятунок ведмедиці Маші. Передумовами стали звернення громадськості, передусім звернення мешканців Львова, які відвідували цей ресторан і побачили ведмедицю та інших тварин тут. Але ведмедиця вразила більш за все, тому що вона утримувалась в непридатних умовах, у неї було порушення здоров’я. У неї була стереотипія – це коли тварина постійно рухається в одному і тому ж ритмі. Це свідчить, що в неї не достатньо можливості рухатися повноцінно», – розповіла зоозахисниця.

Вона нагадала, що спочатку перемовини із власниками ресторану йшли не надто позитивно. Відтак було подано у суд, який оштрафував власників…на 50 гривень:

«Ми як громадська організація почали перемовини з власниками. На жаль, перемовини закінчилися негативно у той час. І за ініціативою іншої зоозахисної організації був поданий позов у суд, який подала Державна екологічна інспекція у Львівській області за те, що у власників не було легальних документів на набуття червонокнижної тварини і за те, що були порушені правила і норми утримання бурої ведмедиці. На жаль, Залізничний районний суд присудив лише 50 гривень штрафу без конфіскації тварини. Ми все-таки пішли далі і почали відкритий, позитивний діалог з власником ринку «Південного» (Петро Писарчук- ред.), якому належить цей ресторан. Завдяки такому доброзичливому листуванню ми переконали його стати на бік гуманності і добровільно віддати тварину. Тим більше, що на Львівщині на той час добудовувався «Домажир».

Натомість прес-секретар ринку «Південний» Уляна Копцюх зазначила, що ведмедя у «Гуцульському дворі» утримували законно, а свого часу врятували від жорстокого поводження.

«Коли відпочивали власники у Карпатах, побачили її у приватному дворі: мисливці вбили її маму, ведмедика маленького забрали і утримували у собачій буді. Відповідно, пошкодували і вирішили взяти і зробити більший вольєр. Його викупили за символічні гроші. Зробили йому всі документи, паспорт, медичну книгу. Він утримувався офіційно, це не було незаконно…Екоінспекціїя дивилась, в яких умовах перебуває ведмідь», – переконує вона.

У. Копцюх додала:

«Ми розуміємо, що клітка і вольєр – це однозначно не ті умови, в яких має жити дика тварина. Однозначно, заповідник – це краще».

На питання, чому ведмедицю добровільно не передали раніше, представниця ресторану відповіла, що усі заповідники в Україні були зайняті і не погоджувалися забирати Маню.

А тим часом німецькі ветеринари зі спеціального «лука» вистрілили в Маню шприц з анестезією. Ведмедиці така несподіванка явно не сподобалась: вона почала намотувати кола, вставати на задні лапи, хвилюватись. Це все триває декілька хвилин – потім ведмедиця лягає на бік і дає міцного хропака.

Почекавши декілька хвилин та перевіривши реакцію Мані, штрикнувши її лапу палкою,  ветеринари заходять у вольєр. Там протягом близько 40 хвилин ведмедиці оглядають зуби, очі, лапи, за допомогою мобільної апаратури роблять рентгени, ставлять крапельницю. Паралельно з цим процесом працюють майстри-зварювальники, які «розрізають» клітку, аби ведмедицю можна було витягнути.

 

Опісля оглядин майже 300-кілограмову леді на ночвах несуть до спеціального автомобіля з кліткою, яким Машу перевезуть до «Домажира».

Маня виявилась величенькою для свого виду, тому утрамбувати її в стандартну клітку – нелегке завдання. Коли врешті клишоногу зручно вклали та зачинили клітку, вона почала потихеньку прокидатися, а ветеринари потиснули один одному руки – хоч на сьогодні це ще не кінець, але найважче – позаду.

Франк Гьорітц, ветеринар «Чотирьох лап» розповів, що огляд показав – здоров’я Маші у нормальному стані.

«Все пройшло дуже добре. Не було дверей, аби дістати з клітки ведмедя, і довелося зварювальникам демонтувати частину  клітки.  Інша складність була у тому, що ми не могли під’їхати близько, тому мусили нести ведмедя – це було досить нелегко.

Стан непоганий, вона досить висока, трішки має зайву вагу. У неї є один поломаний зуб, який ми вилікуємо під час наступного ветеринарного огляду. У неї трішки дивна позиція лап, вони «дивляться» всередину. Вона має наростити м’язи: коли вона буде рухатися більше, лапи можуть стати нормально. Ми також зробимо їй рентген, щоб глянути, в чому причина. Ми також швиденько зробили ультразвукове дослідження, оглянули печінку і нирки. Ми не бачимо серйозних проблем», – констатував зоомедик.

На цьому етапі операцію порятунку Мані не завершується. Її відвезли у притулок для ведмедів «Домажир», де перенесли у спеціальний бокс – частину ведмежого вольєру, з якого днями Машу випустять на травичку…

Нагадаємо, офіційно ведмежий притулок “Домажир” відкриють вже цього тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *