У міськраді Львова візьмуться за встановлення меж Замарстинівського парку

Наталя Дуляба

|

У Львові хочуть встановити остаточні межі Замарстинівського парку, провести його благоустрій, зокрема, встановити поєднану відкриту і закриту системи каналізації дощових та талих вод. Також до парку збираються облаштувати заїзди, парковку та навіть встановити громадські вбиральні. Про це йдеться на сайті Львівської міської ради, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Від сьогодні, 10 травня, і до 31 травня у Львівській міськраді триватиме громадське слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану території, обмеженої вул. П. Орлика, вул. Гетьмана І. Мазепи, вул. Топольною та вул. Проектованою. Детальний план території охоплює площу 73 га, його розрахунковий термін реалізації – 10 років, у тому числі перша черга – 3−7 років.

Як йдеться у пояснювальні записці, основною метою розроблення детального плану території є встановлення остаточних меж Замарстинівського парку, а також прийняття рішень щодо планувальної структури та функціональних зон парку, визначення першочергового благоустрою та озеленення території разом із прилеглими ділянками, кварталами житлової забудови, прилеглими та проектованими вулицями.

Зазначимо, встановлення меж Замарстинівського парку потрібне, адже кілька років тому 3 га парку вилучили для забудови.

Відтак із метою комплексного благоустрою території Замарстинівського парку проект передбачає:

  • влаштування водопровідної мережі для забезпечення господарсько-побутових та питних потреб, а також поливу газонів та квітників в необхідних частинах парку;
  • влаштування громадських туалетів на головних входах;
  • влаштування поєднаної відкритої та закритої системи каналізації дощових та талих вод;
  • влаштвуання енергопостачання та зовнішнього освітлення алей парку та пішохідних доріжок, зон активного відпочинку шляхом прокладання кабельних ліній електропередач.
головна алея Замарстинівського парку. Фото: Варіанти

 

Згідно з пояснювально запискою до детального плану території, сам Замарстинівський парк пропонують поділити на такі зони: активного відпочинку (ігрові та спортивні майданчики та перспективна зона атракціонів), меморіальну (існуюче місце поховань в межах парку), тихого відпочинку (прогулянкова територія з майданчиками для відпочинку – 60-70%) та господарську зону.

Крім додаткового озелення, у парку хочуть встановити лавки та урни для сміття, облаштувати зовнішнє освітлення, інформаційні табло, замостити пішохідні площадки та місця тимчасового зберігання автотранспорту «екорешітками». А на основних підходах у Замарстинівський парк пропонують облаштувати гостьові автостоянки на 60 місць.

Уздовж проектованих алей та площ планують спорудити «острівки» відпочинку», встановити дорожні знаки у місцях пішохідних переходів, розмітку вулиць. Також на прилеглі до парку території чекатиме реконструкція існуючих та влаштування нових інженерних мереж, озеленення магістральних вулиць.

«В межах  детального плану території нової  житлової багатоповерхової забудови не передбачається. Можлива реконструкція окремих будівель в садибній забудові та благоустрою території для покращення умов проживання. Суттєва зміна населення на території детальним планом не передбачається», – йдеться у пояснювальні записці.

Водночас проект детального плану території передбачає й «знесення дисгармонійних споруд», однак яких саме, не вказано.

У середу, 23 травня, відбудеться зустріч з головним архітектором проекту детального плану території. Місце проведення: великий сесійний зал Львівської міської ради  (пл. Ринок, 1). Початок о 18:00 год.

Як розповіли Львівському порталу місцеві мешканці, водостоки, які є в Замарстинівському парку, давно не виконують свого основного призначення: стічні води стікають просто у підніжжя житлових будинків на вул. Пилипа Орлика, внаслідок чого руйнуються їхні фундаменти. Відтак встановлення нової системи каналізування стане для них порятунком.

Також сьогодні до парку немає облаштованих заїздів, тому для батьків із колясками та людей з інвалідністю є складно потрапити у парк.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року проект із відновлення та благоустрою Замарстинівського парку став одним із переможців громадського бюджету Львова. У 2017 році його реалізувати не вдалося через проблеми з проведення тендеру на визначення виконавця робіт. Станом на сьогодні роботи, вартістю понад 7 млн грн, у Замарстинівському парку розпочали, їх виконує корпорація «Комунальник».

Сам Замарстинівський парк є одним із найбільших парків у місті, його площа становить 33 га.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *