ОСТАННІ НОВИНИ

Через провалля поблизу Трускавця потрібно відновлювати дороги та лінії електропередач. Львівщина проситиме гроші у Кабміну

Вероніка Рой

|

На будівництво нових об’їзних автомобільних доріг та на винесення повітряних ліній електропередач поблизу Стебника влада області проситиме у Кабміну 133 мільйона гривень. Про це сьогодні, 9 жовтня, під час засідання постійної комісії з питань екології розповів директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник, передає кореспондент Львівського порталу.

«Після обвалу Львівська обласна державна адміністрація з метою проведення моніторингу сучаного стану і прогнозування майбутніх кастрових процесів  у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал»  залучили наукові інститути  Івано-Франківського національного  університету нафти і газу, інституту «ГІРХІМПРОМу», університету «Львівська політехніка». За попередніми результатами обстеження фахівці надали однозначне  висновки про причини просідання земної поверхні, а саме – невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», що спричинило руйнування ціликів та утворення провалу.

За результатами попередньої роботи науковці прорахували, які саме роботи їм потрібно провести в майбутньому. І в залежності від комплексу робіт і методів робіт запропонували їх вартість. Також вони зазначили, що терміни робіт становитимуть близько двох місяців», – розповів він.

Окрім того, він зазначив, що Львівська обласна державна адміністрація скерувала листи у Кабінет Міністрів України про виділення з резервного фонду понад 133 мільйонів гривень на будівництво нових об’їзних автомобільних доріг і ремонт  наявних комунальних доріг та на винесення повітряних ліній електропередач.

Водночас заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак зазначила, що влада Львівщини збирається звернутись до правоохоронців, адже підприємство «Полімінерал» завдало неабиякої шкоди державі.

Також вже наприкінці жовтня Державна екологічна  інспекція у Львівській області запланувала перевірку обвалу поблизу Трускавця.

«У нас виникає пиття до підприємства «Полімінерал». Я сьогодні можу чітко сказати, що дане підприємство не дотримувалося норми щодо скиду зі сховища розсолів з відповідною концентрацією.  У свою чергу, ми маємо чітко затверджений план перевірок, оскільки це що сталося, трактувалося, як надзвичайне лихо. Вже 30 жовтня 2017 року Державна екологічна інспекція запланувала перевірку і про результати ми обов’язково будемо повідомляти», – начальник Державної екологічної  інспекції у Львівській області Микола Маланич.

У свою чергу, начальник Служби автомобільних доріг у Львівській області Руслан Кандибор розповів, через обвал карстових порід поблизу Стебника сьогодні необхідний ремонт об’їзних доріг.

«Наразі вжиті заходи щодо обмеження руху великогабаритного транспорту  на дорозі поблизу провалля . Сьогодні здійснюється рух лише легкового транспорту, також встановлені знаки щодо заборонені автостоянок на цьому місці. Наразі є два варіанти щодо об’їзду місця обвалу і заїзду в Трускавець. Це будівництво нової дороги, яка буде мати протяжність 3,8 км і включатиме двох транспортних розв’язок, а також будівництво мосту. Сума проекту становить 113 мільйонів. Менш витратний варіант – це ремонт вже існуючої дороги. Вартість ремонту становитиме 23 мільйони гривень. Але я б хотів зауважити, що це тільки можливі варіанти будівництва. Реалізацію затвердженого проекту заплановано на 2018-2019 роки», – пояснив він.

За підсумками комісії було заплановано створити робочу групу для напрацювання першочергових заходів із запобігання негативним наслідкам у результаті обвалу земної поверхні на території Дрогобицького району в межах земель гірничого відводу ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Нагадаємо, що в ніч на 30 вересня на Львівщині пройшов незначний землетрус. Згодом на території с. Модричі, Дрогобицького району відбувся обвал карстової породидіаметром 200 метрів, глибиною 30 метрів.

Додамо, що у обласній екоінспекції заявили про те, що площа провалля, яке утворилося після землетрусу, буде збільшуватися, більше того – можливі інові зсуви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *