Старт політичного сезону: оновлення репертуару чи старі пісні про головне?

Соломія ГОЛОВІНА, Олена ЖОЛКЕВСЬКА

|

Сонце, пальми, лазурові узбережжя, гарячий пісок на свіжому педикюрі, текіла, віскі, бурбон, «Піна колада», «Секс на пляжі»… Відшуміли літні вакації, якими користали не лише прості смертні, а й сильні не тільки світу цього, а також держави, в якій усі ми живемо. Загорілі карки та блідо-рожеві кола від сонцезахисних окулярів на поки що безтурботних обличчях вітчизняного та львівського політичного бомонду вказують на одне: незабаром в Україні стартує новий політичний сезон. І вже пора починати задумуватися, з яким обличчям варто йти до людей? Благо засмага має здатність змиватися, а вміння мімікрувати перед виборцями не витравити жодним дайвінгом чи віндсерфінгом…

Різноманітні неоднозначні сигнали з різношерстих політичних середовищ Львівщини наштовхують на певні роздуми. Хоча конкретики чи хоча би часткової ясності не спостерігається, проте з того, що вдалося з’ясувати, можна зробити висновки, що політичний сезон 2017-2018 років обіцяє бути якщо не дуже гарячим, то не млявим та вайлуватим так це точно. Перманентні вибори в об’єднані територіальні громади однозначно не дадуть нікому розслабитися.

Градус напруги також визначається тим, що, за певною інформацією, в політичних офісах почалася попередня звична вовтузня з переформатуванням мирних міжвиборчих осередків в агресивні виборні штаби. Які готові будь-коли підняти забрало та, не перестаючи думати про Україну, втрутитися у боротьбу під політичним сонцем.

Про те, чого нам чекати на політичному фронті найближчого сезону, Львівський портал розпитав тих, хто після літнього відпочинку безпосередньо братиме у цьому участь, або так чи інакше впливатиме на процеси, що відбуватимуться, зокрема й на Львівщині та у місті Лева.

Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради

Про відпочинок. Що стосується самої відпустки, то я брав два тижні відпочинку. Провів їх вдома у Львові, оскільки влітку сталася велика подія – народилася третя донька. Тепер повен сил, готовий працювати та рухатися вперед.

Про старт політсезону в Львівській облраді. У нас нема політичних сезонів, є робота, яка триває увесь рік. Ми мали не надто напружене літо, фактично, сесійний режим ми завершили на початку червня, у липні – збиралися на позачергову сесію, де приймали рішення, яке допомогло розблокувати проблему, пов’язану із господарським відношенням міського голови Львова і виконкому до вирішення проблеми із сміттям. Наступне сесійне засідання Львівської облради буде всередині вересня.

Після засідання президії, яка має відбутися у вівторок, 5 вересня, визначимось із порядком денним. Загалом плануємо продовжити роботу над основними пріоритетами – посилення ролі конкурсу мікропроектів, енергозбереженням обласних установ, максимальним переходом на прозорість та відкритість обласних програм.

Я не очікую ні на які переформатування, попереду багато роботу. Зрештою, це моя позиція, депутати вже самостійно визначатимуться. Але сподіваюся, що ми й надалі дружно і плідно працюватимемо.

Олег Синютка, голова Львівської облдержадміністрації

Про відпочинок. Ми з сім’єю мали можливість 10 днів побути разом і з’їздити автівкою через Балканські країни. Цікаво було подивитися, як живе Боснія та Герцеговина після війни. Хотів також побачити Сербію, бо вона є нашим конкурентом за інвестиціями і капіталовкладеннями. Тому я використав цю поїздку і для того, щоб ознайомитися з нашою перспективою і конкурентами. Окрім цього, ми ще на кілька днів зупинилися в Албанії. Гарне море, пісок і ціни насправді ще дешевші, ніж в Україні…

Про можливі парламентські перевибори. Я вважаю, що Україні нині, як ніколи, потрібні стабільність і єдність. Тому, переконаний, що в політиків повинно вистачити здорового глузду, щоби вгамувати свої особисті амбіції і насправді послужитися державі та народу.

Тарас Батенко, народний депутат України, голова політради партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Про відпочинок. Кілька днів був за кордоном та трохи у Карпатах. Мав фактично дуже короткий відпочинок. А так – весь час забирає виборчий округ, адже зараз займаємося підготовкою до виборів у ОТГ.

Про можливі парламентські перевибори. Станом на сьогодні, якщо говорити про дострокові парламентські вибори, то вони не очікуються, звісно, якщо влада не зробить якихось дурниць. Загадувати, що вона може зробити дуже важко. Так, скажімо, якщо при поверненні Саакашвілі станеться який ексцес на кордоні, який може сколихнути суспільство, і буде хвиля протесту, це буде зовсім інша картина. Нині все спокійно, нема ніяких глобальних акцій протесту, окрім кардинального зубожіння населення і тотальної корупції, яку так і не вдалося побороти у системі виконавчої влади. Зрештою, це стосується і всіх гілок влади… Тобто, якщо в державі все буде спокійно, то вибори будуть чергові: восени 2019 року.

Про відставку Гройсмана ходять чутки, відчувається незадоволення адміністрації Президента прем’єр-міністром і урядом за його достатньо самостійну позицію. Слід нагадати, що у нас все-таки парламентсько-президентська країна, а не президентсько-парламентська, тому тут ключова роль за урядом та прем’єр-міністром разом із парламентом. Коаліція як така в парламенті – відсутня, тому уряду доводиться опиратися на ситуативну більшість, яку складають дві правлячі партії колишньої коаліції: «Народний фронт», БПП разом з представниками «Опоблоку та позафракційними депутатами. Але, якщо є абсолютно нормальні закони, реформи, які є соціально значущими та підуть на користь людям і суспільству, то ми також готові тут підставляти плече уряду, а не підніжку. Тому щодо відставки Гройсмана, то така ймовірність є, але я не впевнений, що Президенту вдасться реалізувати її.

Про вибори у територіальних громадах. За літо об’їхав півкраїни, зустрічалися з нашими регіональними лідерами, симпатиками та вималювали план того, як працюватимемо далі. Партія «УКРОП», яку я очолюю, показала дуже непогані результати, зайнявши четверту сходинку на виборах. А ЦВК призначила чергові вибори у жовтні. Тому, власне, цей предмет мене зараз найбільше цікавить.

Ми зараз фактично створили центральний штаб, переформатували свої офіси у виборчі штаби на місцях, напрацювали програму дій, яка ґрунтується на економічній незалежності громадянина, меншому втручанні влади в економіку. Тому презентуємо її в регіонах, а потім – на з’їзді партії, який буде у вересні та жовтні, щоби офіційно висунути кандидатів для виборів у ОТГ і відповідно легітимно вступити у виборчий процес.

Про ситуацію в Ратуші. Я думаю, що відставка мера Андрія Садового насамперед залежить від двох речей. По-перше, від самого Андрія Івановича, якщо говорити про добровільну відставку, а, по-друге, від депутатів міської ради. Тут вже питання щодо того, як вони оцінюють роботу і менеджерські здібності команди Андрія Івановича, настільки вдалося йому вирішити сміттєву проблему міста, тощо. Тут питання залишається відкритим.

Оксана Юринець, народний депутат України, фракція БПП

Про відпочинок. Трохи з сім’єю їздили відпочивати у Карпати. Провела літо, як кажуть, «дикарем», тобто дуже аскетично. Але за цим скучила моя родина, вони тішилися, коли я їм щодня готувала сніданок, обід, вечерю…

Про можливі парламентські перевибори. Скажу чесно, що я зараз не переймаюся можливим майбутнім виборчим процесом. Думаю, що нині свідомого політика має цікавити трішки інше, а саме те, як в країні продовжити реформи і імплементацію законопроектів, які вже прийняті. Це більш актуально та важливо. Тому наступні півроку є більш важливими для того, щоб зробити щось корисне для тих, ким тим обирався.

Про ситуацію у Львівській міській раді. Питання можливої відставки Андрія Садового, що з ним буде, думаю, мають вирішувати не нардепи, а львів’яни, які дали йому цю квоту довіри.

Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної організації партії «ВО Батьківщина»

Про відпочинок. Я і не дуже втомився працювати, тому що у літній період було певне політичне затишшя, але ми постійно були в тонусі і працювали. Але звісно, трішки вдалося відпочити, приділити час родині, зокрема, своїй єдиній онучці. В основному люблю подорожувати Карпатами, де є моя маленька Батьківщина і живуть мої батьки, сестра.

Про можливі парламентські перевибори. Прогнозувати щось – річ невдячна, бо знаємо, як здійснюються ці прогнози. Але можу однозначно стверджувати, що політична осінь буде непростою. Насамперед через те, що громадяни нашої держави стали надзвичайно бідними, тому що ті пенсії та зарплати прирікають їх на виживання. Комунальні платежі ростуть, йде подорожчання продуктів харчування, піднімається і ціна на скраплений газ… Осінь буде не простою саме через все це. Окрім цього, бачимо не перший рік відсутність реальної коаліції у Верховній Раді, відставка певних міністрів… Політичні торги дають привід стверджувати те, що буде дуже і дуже непросто в цьому сезоні. Тут ще слід додати і повернення Саакашвілі…

Люди розчаровані в цій владі, яка не виправдала очікувань. Постійні обіцянки щодо розслідувань злочинів на Майдані, оці «покращення», реформи, жодна з яких не мала реального бажаного результату, так звана децентралізація звісно не може подобатися громадянам. Але я не вважаю, що це стане масовим збуренням. Люди, на жаль, розчарувалися після першої та другої революцій. Однак не виключаю певних соціальних проявів невдоволення ситуацією…

Думаю, не варто очікувати на серйозне переформатування у Верховній Раді. Ті люди, які взяли відповідальність за справи в державі, які сьогодні є при владі, триматимуться за неї, як воші за кожух.

Про ситуацію у Львівській облдержадміністрації та облраді. Керівництво обласної влади взяло на себе велику відповідальність, пообіцявши вирішити сміттєву проблему. А насправді вони перетягли частину ковдри на себе, взяли гроші в містян за перевезення сміття. Більше того, саме ЛОДА і ініціювала підвищення тарифу. Я вважаю, що крім міської влади, обласна адміністрація має розділити відповідальність. Тому що проблема не вирішена: ніхто не будує сміттєсортувального, сміттєпереробного заводу, ТПВ і далі, як і міською владою, вивозиться хаотично і невідомо куди…

В нас є серйозні претензії і до керівництва обласної влади, яка представляє тільки одну політичну силу – БПП. Вона займається популізмом, шляхом перерізання червоних стрічок, а там де опозиційні депутати роблять щось конкретне, влада блокує їхню роботу… Я вважаю, що у обласній раді також можливе переформатування і відставка керівництва. Я цього не виключаю, тому що так далі бути не може.

Про вибори у територіальних громадах. Наша політична сила практично цього літа не відпочивала. У тих об’єднаних територіальних громадах, де ми здобули перемогу, ми активно працювали над тим, як підготуватися до нового бюджетного року і як завершити цей. Зі здивуванням побачили, що центральна влада шляхом об’єднання ОТГ вирішила скинути зі себе всі проблеми на місцеву, обласна адміністрація своєю чергою також самоусунулася і працює насамперед над тим, щоб поділити те, що дав Київ. А також нашкодити там, де при владі в ОТГ є опозиційні сили, в даному випадку «Батьківщина». Тому цього літнього періоду ми активно відстоювали інтереси громади, а також готувалися до виборів, які відбудуться 31 жовтня у восьми ОТГ Львівщини. Переконалися, що ці вибори відбуваються там, де це вигідно владі або певним депутатам Верховної Ради, які працюють на тих округах. Тобто навіть тут не все чисто та прозоро.

Михайло Хміль, народний депутат України, голова Львівської обласної організації ПП «Народний Фронт»

Про відпочинок. Коли літня сесія у Верховній Раді якраз закінчувалася, я їздив у Китай для вивчення досвіду щодо індустріальних парків. Це службове відрядження від Комітету з питань промислової політики та підприємництва і фактично можна вважати моєю поїздкою на відпочинок.

Про можливі парламентські перевибори. Жити в очікуваннях – неправильно. Я думаю, що всі політики, політичні сили, які отримали на виборах перемогу, з наступного дня мають бути готові до наступних виборів, перевиборів, тощо. Але я не прогнозую ніяких дострокових виборів ні цього року, на наступного.

Я очікую від парламенту плідної роботи. Насамперед завершити прийняття медичної та освітньої реформ. Мені, як представнику Комітету з питань промислової політики і підприємництва, хотілося б, щоб на осінню сесію було винесено якомога більше законопроектів, які регулюють питання відродження економічного потенціалу України. Звичайно, не може закривати очі на всі виклики, які є в нас на сході України, тому закони, які стосуються забезпечення обороноздатності, будуть так само в пріоритеті для нашої фракції і мене зокрема.

Про ситуацію в Ратуші. Обурення львів’ян цілком обґрунтоване, тому що місто самостійно не змогло вирішити проблему системного вивезення сміття. Мені здається, якби Львівська ОДА не прийшла на допомогу, то, сумніваюся, що місто б із цим справилося. Щоб прогнозувати відставку міського голови, треба ще трішки почекати, побачимо, як далі розгортатимуться події.

Дмитро Добродомов, народний депутат України, голова партії «Народний контроль»

Про відпочинок. Влітку вдалося побувати у Карпатах та Барселоні.

Про можливі перевибори. Не бачу передумов для виборів станом на сьогоднішній день. В першу чергу в цьому не зацікавлена сама влада, яка скочує свій рейтинг до нуля… Ми розуміємо, що і де-юре, і де-факто відсутня коаліція, а це вже є підставою для президента розпускати парламент, але він на це не піде, маючи найбільшу фракцію у парламенті…

Про ситуацію у Львівській міській раді. Для відставки мера щонайменшою підставою має бути рішення міської ради… На його місці, я б і сам за таких умов подав у відставку, тому що він не впорався із завданням, поставивши в небезпеку мільйонне місто. А те, що він намагається зробити з себе мученика і жертву політичних переслідувань, – взагалі недоречно, це така лінія захисту. Чомусь Андрій Садовий не коментує те, чому не зміг впоратися за 10 років із питанням вивезення і складування ТПВ. Проте він жваво коментує те, як адміністрація Президента йому нашкодила. Що Президент, що Садовий найменше при цьому думають про самих львів’ян.

Олег Лаврик, народний депутат України, заступник голови фракції «Самопомочі»

Про відпочинок. Ніде за кордоном не був, на наше море також не їздив. Усе літо пройшло у роботі з нашими осередками по Україні і в організації внутрішньої партійної роботи. Це не заважає на початку вересня бути готовим до старту нового політичного сезону. Повний сил та енергії працювати далі.

Про можливі парламентські перевибори. Парламентські вибори, відставка Гройсмана – це кон’юнктура, яка нічим не допоможе людям.

Я очікую того, що парламент схаменеться і буде приймати закони потрібні людям. Перш за все потрібно говорити про прийняття медичної реформи, яка вже була проголосована в першому читанні. Сподіваюсь, що на найближчому засіданні ми проголосуємо за неї у другому читанні, щоби вона з нового року ввійшла в дію. Окрім цього, за 2,5 роки ми так і не спромоглися визначитися з тим, що в нас відбувається на сході країни, назвати війну – війною, Росію – окупантом і прийняти закон про окуповані території… Поруч з тим є багато інших законопроектів, які зараз конче необхідні людям і проголосовані в першому читанні – і про ЖКГ, і освіту… Але, боронь Боже, цей парламент скотиться до якихось передвиборчих баталій чи політичних кон’юнктурних речей, то це ще далі відкине країну і зробить більшу прірву між реальністю, людьми і владою в країні.

Про Львівську міську раду. Заміть того, щоб медіа займалися донесенням правдивої інформації, висвітленням справжніх проблем, які привели до «сміттєвої» блокади, у медійній площині «гуляють» цілком інші речі… Тобто, ніякої відставки ніхто робити не буде, це можливо уявні мрії якихось недолугих політиків.

Руслан Кошулинський, заступник голови партії «ВО Свобода», керівник фракції у Львівській облраді

Про відпочинок. Цього літа, на превеликий жаль, я ніде не відпочивав. Провів його фактично вдома. Із бажанням і гумором готовий до нового політичного сезону.

Про парламентські позачергові вибори. Ми можемо говорити про можливу ротацію у Кабміні. Щодо виборів, думаю, швидше за все вони будуть строкові, але є й висока ймовірність, що будуть дочасні вибори президентські, тобто навесні наступного року.

Про ситуацію в Ратуші. Я не переконаний, що буде відставка Садового через те, що він є достатньо зручний чинному Президенту з огляду на політичну комбінацію виборчих процесів на посаду кандидата в президенти. Тому його навряд чи будуть знімати. З іншого боку – яскравого кандидата на посаду у владі нема. Думаю, нема сенсу на два роки міняти чинного міського голову Львова.

Юрій Кужелюк, керівник фракції «Громадянської позиції» у Львівській міськраді

Про відпочинок. Відпочивав два тижні у Шацьку.

Про можливі парламентські перевибори. Я прогнозую, що не буде ніяких дострокових виборів, відставок. Можливо, зміняться деякі міністри, хоча і тут маю сумнів. Розмови про відставки – це нагнітання зі сторони опозиційних політиків і бажання привернути увагу до себе, щоб набрати «очки». Нема підстав для проведення позачергових виборів та відставок.

Про ситуацію у Львівській міській раді. Відставки Андрія Івановича не варто очікувати, тому що сам він не піде, і його туди ніхто не відправить. По-перше, згідно із нашим законодавством, мера законно відправити у відставку майже неможливо, навіть при всьому бажанні. По-друге, не перебільшуймо невдоволення львів’ян: якщо говоримо про політично активних людей – це одне, але, що стосується загального електорату, – то ситуація не така райдужна, як комусь здається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *