До лікарні у Львові потрапив 44-річний пацієнт із ботулізмом. Напередодні він їв домашню ковбасу. Про це повідомила керівниця обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.
8 квітня у Львівську обласну інфекційну лікарню госпіталізували 44-річного чоловіка зі скаргами на раптове порушення зору і виражену загальну слабкість. Зрештою пацієнту діагностували ботулізм.
Під час епідрозслідування встановлено, що хворий вживав ковбасу домашнього приготування. Медики припускають, що саме вона стала джерелом інфікування.
Більше деталей про стан чоловіка наразі немає.
Зазначимо, що ботулізм може бути смертельно небезпечним, якщо хворому вчасно не ввести відповідну сироватку в лікарні.
Як відомо, збудник ботулізму має одну з форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити її може лише автоклав, який є тільки на виробництвах.
Медики кажуть, що найпоширенішою причиною зараження ботулізмом є м’ясні консерви домашнього приготування. Після відкриття банки збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин, який значно сильніший від ціаністого калію. При цьому цей токсин розташований неоднорідно, тобто з’їсти консерву можуть десять людей, а захворіють одна-дві.
Нагадаємо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків цієї хвороби можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими – ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте фіксують і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється при недотриманні відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- мерехтіння «мушок» перед очима,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність,
- виражена м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп),
- порушення ковтання.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Наталя Дуляба