ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-6 причин, чому сміттєспалювальний завод у Львові будувати не можна

|

Ініціатива Zero Waste Lviv виступає проти будівництва у Львові сміттєспалювального заводу, яке анонсувалось напередодні.

Як повідомляють в організації, Zero Waste Lviv цілком підтримує дії,  спрямовані на сортування вторсировини, а особливо – запровадження роздільного збору органічної фракції.

«І хоч зараз їх планують першочергово на сміттєзвалища вивозити, ми активно закликаємо і владу, і мешканців, і бізнес створювати можливості для компостування чи бодай виробництва біогазу. Разом з тим, Zero Waste Lviv цілковито заперечує адекватність пропозиції EGIS Ukraina щодо будівництва сміттєпереробного заводу, який буде використовувати технологію спалення сміття для виробництва теплової енергії», – повідомили і організації.

Подаємо аргументи Zero Waste Lviv проти будівництва сміттєспалювального заводу:

  1. Сьогодні, коли в Україні фактично не діє система утилізації небезпечних відходів, відсутня система поводження з відходами електронного та електричного обладнання й до смітника потрапляє все, що завгодно – від батарейок та прострочених ліків до бочок з токсичними відходами, сміттєспалювальний завод буде прекрасним способом перенести всі ці небезпечні речовини в повітря та токсичну золу, для захоронення якої, до речі, теж потрібне сміттєзвалище (17-30% від початкової ваги сміття з потенційно високими рівнями вмісту важких металів, таких як кадмій та свинець).
  2. Навіть найбільш досконалі сміттєспалювальні заводи вивільняють безліч речовин, які забруднюють повітря, ґрунт та воду і є неймовірно небезпечними для здоров’я. Нові сміттєспалювальні заводи мають фільтри, які затримують і накопичують шкідливі речовини, але навіть найсучасніші прилади для контролю забруднення не запобігають викидам багатьох небезпечних речовин, таких як поліхлоровані біфеніли, діоксини та фурани. Ці частинки сприяють розвитку раку, серцевих захворювань та астми. Частинки, які переносяться повітрям, спричиняють смерть понад 2 мільйонів людей у світі щороку. Робітники, які працюють на сміттєспалювальних заводах та люди, які мешкають біля них, підлягають особливо високому ризику отруєння.
  3. Сміттєспалювальні заводи знищують багато коштовних ресурсів, які можуть піддаватись повторному використанню, переробці або компостуванню. Спалення створює попит на «відходи» та перешкоджає збереженню ресурсів, зниженню обсягів сміття та формуванню належної культури поводження з “відходами”. Спалене “сміття” більше НІКОЛИ не зможе бути використане чи перероблене у щось більш корисне, на противагу рішенням щодо поводження з ресурсами, які пропонують підходи Zero Waste та економіки замкнених циклів.
  4. Внаслідок будівництва потужних сміттєспалювальних заводів впродовж минулих десятиліть теплові системи таких країн як Швеція та Данія тепер є залежними від імпорту сміття з інших країн. Потреба імпорту зумовлена тим, що власне “сміття” ці країни спалювати не бажають, оскільки навчились його ефективно переробляти. Переробка вторсировини зберігає в 3-5 разів більше енергії ніж генерує спалення сміття, оскільки вироблення нових продуктів з переробленої сировини потребує значно менше енергії порівняно зі звичайним виробництвом.
  5. Загалом ЄС взяв курс на створення економіки замкнених циклів, який суголосний Zero Waste підходу та згідно якого, спалення “сміття”, поряд із захороненням, є найгіршими можливими рішеннями. На підтвердження – трохи досвіду сусідів. Наші європейські колеги з Zero Waste Europe стверджують, що ми живемо в епоху масового закриття сміттєспалювальних заводів. Пакет ЄС щодо економіки замкнених циклів все переконливіше прямує в бік попередження утворення та повторного використання чи переробки вторинної сировини. Нещодавнє комунікаційне повідомлення ЄC щодо перетворення сміття в енергію (2017) також підтверджує цю думку. Країнам рекомендується переходити від спалення сміття до запобігання та сортування, а також утриматися від інвестицій в спалювання сміття, поки вони не мають чіткого уявлення про можливості мінімізації які виникнуть впродовж наступних двох – трьох десятиліть.
  6. І на сам кінець, сміттєспалювальні заводи є найдорожчим методом генерування енергії та роботи з відходами, навіть атомна енергія, яку ми також не підтримуємо, є дешевшою.

«У Львові є потужності для переробки більшості видів вторсировини, а співпраця з фермерськими господарствами може сприяти вирішенню питання органіки. При Zero Waste системі менеджменту в місті необхідні потужності заводу можуть бути значно меншими, а недоречність та абсурдність спалення сміття та будь-яких пов’язаних з цим інвестицій стане ще більш очевидною», – наголошують експерти.

Нагадаємо, що сміттєпереробний завод також буде будувати «Львівтеплоенерго».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *