ОСТАННІ НОВИНИ

16-поверхівку у Львові будують на кістках більше 100 тисяч євреїв та українців, – Мейлах Шейхет

|

У Львові на вул. Чорновола, 45-б, сьогодні здійснюється будівництво багатоповерхівки Diplomat Tower, де були розстріляні більше  100 тисяч євреїв і 10 тисяч українців. Про це сьогодні, 8 грудня, під час прес-конференції повідомив голова єврейської громади у Львові Мейлах Шейхет, передає кореспондент Львівського порталу.

1

За його словами, на території будівництва розстрілювали як нацисти, так і НКВДисти.

«Це комплекс  розташований у зоні безпосереднього оточення «Музею Терору». Поблизу приміщень колишніх тюрем… Це земля страждань українського та єврейського народів, також поляки там загинули і представники інших націй. Ми користуємося аерофотозйомками Національного архіву США, які показують, що сталося на 1944 рік. Львів дуже добре був тоді відзнятий. Сучасні технології дозволяють розшифрувати ці фотозйомки і накладати їх на сучасну містобудівну ситуацію. Так от там дуже чітко видно, що на цій території Чорновола та Хімічної були розташовані братські могили»,- зазначив М. Шехет.

Також він додав, що за вказаною адресою будівництво взагалі заборонене.

«Розкопками займається Львівська обласна організація «Доля», яка не має на це ліцензії, тому її висновки – нелегітимні. Рятівна археологічна служба від Інституту археології НАН України зробила експертне заключення, де написала що на території гетто було розстріляно понад 100 тисяч євреїв. Тобто кожна частинка цієї землі просякнута кров’ю розстріляних. Також ми дізналися, що було розстріляно багато народовольців, які боролися за вільну Україну і піддалися репресіям з боку комуністичного терору.

У нас на руках є документ зони регульованої забудови Львова.  Там перераховані вулиці Львова, які заборонені для забудови. І внизу є завірений підпис і печатка ОДА і пані Лілії керівника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко. Там чітко вказані вулиця Чорновола і Хімічна. Цей документ зберігається в ЮНЕСКО, під цей документ підписалася держава»,- наголосив він.

За словами керівника юридичної компанії “Abdank” Ірини Сідловської, яка представляє інтереси власників будинків, що розташовані поруч із колишнім гетто, у забудовника також є низка проблем із будівництвом в юридичному аспекті.

«Порядок здійснення нового будівництва регулюється законом України про «Регулювання містобудівної діяльності». Забудовником, що зводить новий об’єкт нерухомості за адресою проспект Чорновола, 45-б у Львові грубо порушують всі існуючі вимоги цього закону. Реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт здійснилися на підставі містобудівних  умов і обмежень, що вже втратили чинність. Вони були затвердженні рішенням виконкому ЛМР 31 грудня 2010 року, де зазначено, що вони є дійсними не менш ніж два роки не більш ніж 5 років. Враховуючи наведене 31 грудня 2015 року документи втратили свою чинність. Декларація про початок виконання будівельних робіт була зареєстрована 27 квітня 2016 року. Відповідно, виникають питання: хто подав завідома недостовірні відомості в декларацію? Окрім того, забудовник вчинив ряд інших порушень. Ними не отримано технічних умов від відповідних комунальних підприємств на підключення комунікацій: ні водоканал, ні теплопостачання, газопостачання тощо не видавали технічних умов», – розповіла юрист.

Також вона повідомила, що на територію будівництва двічі намагалася потрапити Інспекція Держархбудконтролю.

«Інспекція ДАБК наклала штраф і склала припис з те, що було недопущена на територію. Відповідно, учора Інспектор знову вийшов на перевірку і забудовника зобов’язано подати всі необхідні документи ,які підтверджують його право на здійснення будівництва».

Водночас 7 грудня поблизу території будівництва ГО «Ідея нації» розпочала пікет. Як пояснив координатор руху Остап Стахів, нещодавно з’ясувалось, що забудовник продав викопану землю з людськими рештками.

«Землю, яку вивозять, продають людям. В Дублянах пан Степан купив 5 КамАЗів землі, заплатив за неї. А потім у цій землі знайшли людські рештки. Чоловік написав заяву у поліцію…», – розповів він.

Тим часом адвокат забудовника Наталія Барбадин-Дунець переконує, що жодної культурної цінності земля, де зводять житлову багатоповерхівку, немає.

«Ми почали будівництво на цій території на підставі дозволу на початок будівельних робіт. Це декларація, в яку вписуються дані відносно права власності на земельну  ділянку і проект. У нас є проектна документація, що пройшла державну експертизу. Отримання тих всіх документів передувало рішення виконкому міськради Львова про видачу містобудівних умов і обмежень. Історика містобудівне обґрунтування було у 2015 році. Експертний висновок щодо наявності відсутності пам’яток археології є від 18 грудня 2015 року, і у висновку написано, що будівельніі роботи мають бути під наглядом археологів. Якщо не влаштовує підприємство «Доля», то у нас є від 24 листопада 2016 року з Науково-дослідним центром «Рятівна археологічна служба» укладений договір, і їхній представник під час виконання робіт є присутнім… Ця територія не становить історичну цінність, на ній не розташовані пам’ятки архітектури ,які складають якусь історичну цінність. У нас немає підстав для зупинення будівництва», – впевнена представник ТзОВ «Горизонт-Захід».

Зазначимо, що територію Чоновола, 45-б занесено у історичний ареал міста. Який включений у світову спадину  ЮНЕСКО.

Раніше ми повідомляли, що у Львові можна купити помешкання на місці колишнього гетто за адресою Чорновола, 45-б. А також, що з території гетто у Львові вивезли рештки людей і починають зводити там багатоповерхівку.

Згодом міська влада Львова почала переконувати, що виконавчий комітет не надавав дозволів на зведення багатоповерхівки, а у 2010 році погодив будівництво офісних приміщень на місці гетто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *