ОСТАННІ НОВИНИ

На Сихові завершують облаштовувати громадський простір

|

У Львові продовжують облаштовувати громадські простори. Незабаром нове місце для відпочинку мешканців постане в Сихівському районі міста – на вулиці Морозній. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

gromad

Тут, на бульварі біля церкви Івана Хрестителя, уже замостили тротуари плиткою, облаштували додаткові пішохідні доріжки, встановили нові лавки та висадили дерева. До 10 грудня мають намір завершити з капремонтом дворів і внутрішньоквартальних доріг, а також встановити майже 2 десятки нових світильників.

Як зазначає голова Сихівської РА Ірина Маруняк, громадський простір на вул. Морозній має охопити велику територію біля двох шкіл, площею 2416 кв м. Облаштування його стартувало в липні цього року. За цей час тут виконали такі роботи:

-замінили покриття тротуарів із застосуванням різнокольорової плитки ФЕМ (площа 2363 м3);

-встановили 6 нових лавок круглої форми;

-влаштували 3 додаткові пішохідні доріжки;

-облаштували 11 нових клумб, у яких висадили 11 різних дерев.

Як пояснює дендролог ЛКП «Інститут просторового розвитку» Орест Олеськів, таким чином проектанти намагались відійти від традиційного способу озеленення алей, коли скрізь висаджують однакові види дерев.

«Кожне дерево тут є, певною мірою, екзотом. Тут немає традиційних дерев, які ми звикли бачити на вулицях чи в парках. В центрі простору – австрійська чорна сосна, яка є дуже пишною, на відміну від звичайної. Мешканці зможуть прикрашати її в новорічно –різдвяний період. Також тут є й квітучі дерева, скажімо райська яблуня, сакура скумпія, бузок. Серед інших цікавих дерев – платан, клен червонолистий, каштан бріоті, який цвіте рожевим цвітом, тис ягідний тощо», – розповідає він.

На виконання усіх робіт витратили 1,348 млн грн. з міського бюджету, дерева ж профінансував один із мешканців району. Окрім цього, 250 тис. грн. виділено на облаштування гранітних плит пам’ятного знаку для вшанування жертв Чорнобильської катастрофи. Ще орієнтовно 224 тис. грн. мають намір витратити на влаштування зовнішнього освітлення, що передбачає встановлення 18 нових світильників.

«Це – цілий комплекс робіт з облаштування бульвару спільно із пам’ятником. Цей громадський простір особливий – він безбар’єрний. Тут люди можуть відпочивати, їздити на велосипедах, вільно пересуватися візками. Вони зможуть черпати тут позитивну енергію. Також ми встановили лавочки та смітники, облаштували доріжки біля будинків, завершуємо роботи щодо пам’ятника». – розповідає голова Сихівської РА Ірина Маруняк.

Плитку в просторі укладали плавними лініями. Як пояснює дизайнер ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександр Шутюк, ідейність полягала в тому, аби протиставити цю плавність квадратності та прямокутності багатоповерхової забудови.

«Ми хотіли, щоб це виглядало більш природнім, щоб не було домінування прямих кутів, адже це неприродньо і некомфортно. Ми хотіли уникнути таких моментів», – зазначає він.

Як додає голова РА, наступного року тут планують виконання й другого етапу робіт – у сквері біля церкви. Його орієнтовна вартість становитиме близько 1,4 млн грн.

Відзначимо, що на облаштування громадських просторів у Сихівському районі цьогоріч в бюджеті передбачено 4,190 млн грн. Зокрема, до 10 грудня повинні завершити з облаштуванням Скверу Гідності, тривають роботи на вул. Трильовського біля церкви св. Духа.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *