ОСТАННІ НОВИНИ

Поки міськрада ганяє по судах, у Львові руйнують пам’ятку ЮНЕСКО

|

У центрі Львові в зоні ЮНЕСКО нищать пам`ятку архітектури, місто судиться з власником вже два роки, та все без результатів. Про це 6 жовтня під час брифінгу повідомили посадовці мерії, передає кореспондент Львівського порталу.

6

Як розповідає начальник міського юридичного управління Лілія Онищенко, власники приміщення, яке розміщене в зоні ЮНЕСКО, що на вулиці Січових Стрільців, незаконно облаштували вхід у нежитлові приміщення та терасу у проїзді Крива Липа.

«Будинок є власністю  територіальної громади міста та області, проте будівлю незаконно продали. Власник знав, що це пам`ятка архітектури, однак почав роботу з незрозумілою документацією, яка не відповідала реставраційним вимогам. Він встановив незаконно терасу та зробив з вікна двері, яких там ніколи не було. Коли ці роботи починалися, ми викликали поліцію, кримінальну справу відкрили і одразу закрили, бо власник помінявся. Зараз триває процедура приведення пам’ятки до належного стану. Міністерство культури України погодило ці роботи, але не місто. Роботи почалися у 2014 році, а місто судиться з власником вже біля двох років», – розповіла Лілія Онищенко.

7

За словами начальника міського юридичного управління Гелени Пайонкевич, місто вже зверталося з цією проблемою до Апеляційного суду, та Вищого спеціального суду, однак боржник наразі не хоче вживати заходів.

«Насправді в судовій практиці сьогодні немає жодної завершеної до кінця кримінальної справи, де притягли б особу до відповідальності за заподіяння шкоди пам’яткам архітектури у Львові. Яскравим прикладом може служити ситуація з пам`яткою архітектури на вулиці Січових Стрільців. Люди без належних дозволів самочинно проводять реконструкцію пам`яток. Місто звернулося до Апеляційного суду ще у червні 2014 року. Суд зобов`язав власника привести до попереднього стану нежитлові приміщення шляхом демонтажу дверей та відновлення віконного отвору і демонтажу тераси в проїзді Крива Липа. Наразі справа знаходиться у Вищому спеціальному суді, але боржник рішення виконувати не хоче. Ми будемо вживати всіх заходів для того, щоб пам`ятка повернула свій попередній вигляд», – розповіла Гелена Пайонкевич.

5

«Ця фізична особа розробила проектну документацію та погодила її в Міністерстві культи України у 2013 році без будь-яких висновків міського управління охорони історичного середовища. Ми зверталися до Міністерства, щоб вони відкликали погодження, але нам відмовили. 2 вересня 2014 року ми передали справу у Вищий спеціалізований суд», –  розповів головний спеціаліст юристконсульства управління охорони історичного середовища Олег Хадин.

Нагадаємо, скандал довкола пам’ятки архітектури виник у 2014 році, коли підприємець прибудував до першого поверху пам’ятки архітектури терасу і встановив двері замість вікна. Тоді у міській раді бідкались,що Міністерство культури надало дозвіл на таке нищення пам’ятки, тому місто не має предмету,щоб подати до суду.

Схожа ситуація була з 150-річним будинком на вулиці Чайковського. Коли міська влада опам’яталася і побігла до суду, будинок уже зазнав руйнувань, а згодом і зовсім зник.

Фото: dyvys.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *