ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні розвінчали стереотипи про вчителів (опитування)

|

Напередодні Дня працівника освіти Львівський портал спробував розвінчати деякі стереотипи про вчителів за допомогою даних опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua. Про те, які вони, сучасні викладачі, й якими їх бачать батьки школярів, — далі у результатах дослідження.

f1

Традиційно професія вчителя є жіночою. Багато в чому це пояснюється складністю роботи з дітьми, недостатньо високою зарплатою (оклад бюджетників на сьогодні складає 2 – 3 тис грн), а також низьким престижем професії. Те, що чоловіки в школі рідкість, підтверджують і результати опитування: 94% викладачів – представниці прекрасної статі. Також нечасто йдуть працювати в школу молоді люди (70% учителів – у віці від 36 років і старші). Відповідно, більшість із них (81%) одружені чи заміжні.

f2

Як правило, це спеціалісти з вищою освітою і значним досвідом роботи (від 6 років). А ось похвалитися хорошим знанням іноземних мов (за винятком викладачів відповідного профілю) вчителі не можуть. Понад половина з них мають базовий рівень або не володіють іноземними мовами взагалі.

f3

Щодо зовнішності, то жінки-вчителі віддають перевагу короткій стрижці або носять волосся середньої довжини. Більше серед них брюнеток або шатенок, рідше зустрічаються блондинки (27%). Найчастіше це стрункі жінки або жінки в тілі. На роботі вони вважають за найкраще носити одяг ділового стилю з різноманітним, частіше пастельним, поєднанням кольорів. Ці дані спростовують стереотип про таку собі «мимру», яка носить сірий непоказний костюм і взуття на низькому ходу.

f4

Багато хто, уявляючи вчителя, малює образ жінки в окулярах. І тут прихильники стереотипів виявилися дуже близькими до істини. Серед аксесуарів, які найчастіше зустрічаються у вчителів, – сумка, окуляри, каблучки, годинники, шарфики й хустинки.

Як стверджують батьки школярів, найчастіше їм трапляються вчителі з охайним зовнішнім виглядом, третина респондентів зустрічали вчителів у стильному одязі й з модною стрижкою. Цікаво, що 7% сучасних викладачів мають нестандартні ознаки зовнішності, зокрема татуювання, пірсинг і неприродний колір волосся.

f5

Серед особливостей характеру вчителів респонденти відзначали комунікабельність, відповідальність, тактовність, охайність і працелюбність. За спостереженнями респондентів, у чотирьох із п’яти випадків ці люди задоволені собою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *