ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина може залишитись без опалення через борги комунальників перед «Львівгазом»

|

Станом на 1 серпня теплопостачальні організації Львівської області заборгували ПАТ «Львівгаз» понад 20 млн. грн. за послуги з розподілу природного газу. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі «Львівгазу».

газ

Це майже третина суми інвестиційної програми компанії, якою зокрема передбачалося відремонтувати більше півсотні кілометрів  газових мереж. Якщо найближчим часом теплоенергетики не розпочнуть процес погашення боргів, «Львівгаз» не зможе гарантувати безпечне транспортування блакитного палива.

Через значну заборгованість підприємств ТЕК області ПАТ «Львівгаз» не має можливості в повній мірі здійснити підготовку до опалювального сезону. Адже, надходження від оплати за тариф на розподіл – це єдине джерело доходу компанії.

«Ми розуміємо, що у тепловиків сьогодні є значні фінансові проблеми. Однак, наше підприємство також повинне виконувати свої зобов’язання. Це, насамперед, підготовка мереж до опалювального сезону для безпечного та безперебійного транспортування газу, виплата заробітної платні та сплата усіх податків» – розповів голова правління «Львівгазу» Юрій Войсович.

До п’ятірки мільйонних боржників входять компанії «Бориславтеплоенеpго», «Дрогобичтеплоенерго», «Червоноградтеплокомуненерго», «Залізничнетеплоенерго» та «Львівтеплоенерго». Наразі досягти домовленостей про розтермінування боргу та часткову оплату вдалося з керівниками останніх двох підприємств. Натомість, найзліснішим неплатником залишається «Червоноградтеплокомуненерго». Сьогодні борг підприємства сягає більше 4 млн. грн., який тягнеться ще з минулого опалювального сезону. При цьому, навіть після чотирьох місяців по його завершенні, керівництво комунального підприємства не здійснює жодних кроків для погашення цієї заборгованості. Повністю ігноруючи свої зобов’язання щодо оплати послуг за транспортування газу, тепловики, передусім, роблять заручниками своїх споживачів. Адже, на початок опалювального сезону, через борги підприємств, мешканці міст можуть залишити без гарячої води та тепла.

«Чинне законодавство чітко регламентує, що у випадку відсутньої оплати за транспортування газу «Львівгаз» повинен припинити розподіл палива таким споживачам. Ми неодноразово зверталися до керівників підприємств та органів влади з тим, аби врегулювати ситуацію та розпочати процес хоча б часткового погашення заборгованості. Проте, не усі підприємства зробили крок назустріч. Тому, найзліснішим боржникам будемо змушені призупинити надання послуг» – сказав Юрій Войсович.

З 1 січня 2016 року, відповідно до Кодексу газорозподільних систем, діють нові правила розподілу природного газу. За постачання енергоресурсу підприємства сплачують його власникам, а за його розподіл на території Львівської області – «Львівгазу» на підставі прямих договорів. Окрім того, оплата вартості послуги за розподіл природного газу здійснюється на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *