ОСТАННІ НОВИНИ

В УКУ освятять унікальний храм. Програма

|

11 вересня в Українському католицькому університеті освятять церкву Софії – Премудрості Божої. Храм є унікальним не тільки для Львова, але для України, адже в одній будівлі на різних ярусах функціонуватимуть три храми: наземний рівень – церква Софії-Премудрості Божої, на нижньому – храм святого Климентія Папи Римського і церква Гробу Господнього. Також при церкві діятиме духовно-пасторальний центр. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

храм в уку

Церква Гробу Господнього – це відображення І століття, місце більше для приватної молитви. Храм Климентія Папи Римського відображатиме ІІІ-IV століття – часи, коли християнство ще не було розділене. Храм Климентія Папи Римського має стати місцем формації, дискусій, зустрічей та спілкування. На верхньому ярусі буде власне храм Софії – Премудрості Божої.

«Годі згадати, коли востаннє на українській землі посвячувалася університетська церква. То ми були без університетів, то від нас відбирали Церкву. Заборони і переслідування культури і релігії, взаємний страх, штучна і згубна ворожнеча між розумом і вірою робили неможливим таке свято, яке відбудеться 11 вересня у Львові. Нова церква УКУ має бути усміхненою. Нове містечко Українського католицького університету, в центрі якого постав новий храм Святої Софії – Премудрості Божої будується саме на місці, де комуністична партія планувала звести свій потужний адміністративний і культурний центр. Храм, який спонукає до паломництва, скеровує нас не лише до заглиблення всередину себе, до пізнавання дії Святого Духа в наших душах, але й закликає до місії назовні. Ця церква покликана промовляти до сучасної людини», – зазначає президент УКУ Владика Борис (Ґудзяк).

При церкві діятиме також духовно-пасторальний центр. Тут передбачені місця для сповіді, розмови, зустрічей. «Хочемо, аби він став центром академічного душпастирства цілого міста», – каже керівник духовно-пасторального відділу о. Юрій Саквук. Центр розпочне роботу після освячення храму.

Храм буде відкритий для спільноти Львова, а не лише для середовища УКУ. У будівлі встановлено ліфт та облаштовано пандуси. Тому люди з особливими потребами та особи, яким важко підніматися по сходах, зможуть безперешкодно потрапити на будь-який рівень храму.

«У Західній Україні була велика перерва в церковній архітектурі починаючи з 1930-х років. І беручи до уваги, власне, ту прогалину,  вважаю, що потрібно робити міст до витоків, традиції, щоби пізніше могла постати сучасна українська архітектура. І тоді вона матиме свою ідентичність, а не буде просто сучасною формою без змісту. Особливо це важливо для університету, який хоче відновити не тільки церковно-будівельні, а й обрядові традиції, які пішли в підпілля свого часу», – зазначає архітектор церкви Софії-Премудрості Божої Іван Бережницький.

У храмі вже освятили дзвони, які назвали на честь святого Папи Івана Павла II, Патріарха Йосифа Сліпого, Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського.

Чин освячення новозбудованої церкви Софії-Премудрості Божої здійснить Отець та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Програма

10 вересня, субота

16:00 – Молебень до Божого Милосердя у соборі Св. Юра

16:30 – Молитовна хода із собору Св. Юра до храму Софії – Премудрості Божої з перенесенням Ярославської чудотворної ікони «Милосердя двері»

18:00 – Вечірня з Литією

19:30 – Концертна програма

11 вересня, неділя

8:00 – Утреня

10:00 – Архиєрейська Літургія з Чином посвячення храму Софії – Премудрості Божої, яку очолить Блаженніший Святослав у співслужінні з єпископами Синоду УГКЦ

12:30 – Святкова гостина

14:00 – концерт духовної музики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *