ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян кличуть на виставку поринути у світ яворівської іграшки

|

11 серпня о 14.00  у Музеї народної архітектури та побуту відбудеться відкриття виставки яворівської іграшки-забавки «Грайтеся, усміхайтеся, забавляйтеся». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

1

На виставці представлені роботи майстра з виготовлення яворівської іграшки Семена Тлустого та майстрині з їх розпису Галини Шумило.

«Для виготовлення своїх робіт п. Семен використовує деревину осики, яка, як здавна вважається, має властивість відганяти усе зле. Отож, з-під рук майстра та його помічників виходять самобутні народні іграшки – деркач, коники з візочками й без, пташки з рухомими крильцями, колиски, лапавки, калатала, дитячі меблі й інші рухомі забавки.

Свої іграшки майстриня Галина розписує кольоровими фарбами, де кожен із кольорів має символічне значення: жовтий – сонце, червоний – квіти, достиглі ягоди, зелений – природа, трави, недостиглі ягоди, блакитний – вода, чисте мирне небо», – розповідають організатори.

Майстри зі своїми творами часто бувають на різних ярмарках, етно-фестивалях та етно-ярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном. Планують в кожному обласному центрі заснувати представництво своєї майстерні та влаштувати виставки традиційної яворівської забавки. Пані Галина часто проводить майстер-класи з розпису дерев’яної народної іграшки-забавки.

«Яворівська дерев’яна іграшка становить значущу сторінку забавкарства України й цілої Європи. Осередком її виготовлення є місто Яворів з прилеглими селами, що на Львівщині. Місце походження та самобутність яворівської дерев’яної забавки стверджує її орнаментика та колорит, які мають аналогії у розписі скринь, вишивці, ткацтві Яворівщини і не має аналогій в інших місцевостях України.

Образний та предметний світ яворівської іграшки, розмаїттям утілених у ній тем пов’язує її з життям і побутом українців та надає їй виняткового значення у вихованні та розвитку дитини. Глибоку традиційність та високу мистецьку вартість яворівської іграшки посилюють її функціональні якості – екологічність, завдяки використанню дерева та безпечних для здоров’я барвників, а також виразні ігрові можливості, зокрема здатність створювати рух та звук», – додали організатори.

Виставка експонується до 4 вересня 2016 року.

Фото: folkukraine.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *