Заступник начальника відділу санітарно-гігієнічного нагляду Державної санепідеміологічної служби України у Львівській області Мирослав Гушул про те, чи можливе попадання у молочну продукцію по сторонніх тіл (личинок, хробаків:
«Я думаю, в молочній продукції це практично виключено. Як туди може попасти хробак в процесі виробництва? Можливо, це було пов’язане з тарою, але я теж не думаю, що це можливе. Бо з тари продукція розливається у поліетиленові пакети, які вставляються у фасувальний автомат, і відповідно, там проходить процес опромінення ультрафіолетом. Так що там стороннє не могло нічого попасти.
Що стосується безпеки якості продукції, то виробництво обов’язково повинно мати свою лабораторію і здійснювати там періодичний виробничий контроль. Періодичність контролю виробники зараз встановлюють самі, але обов’язково повинні його проводити. Ну і крім цього у них повинна бути друга лабораторія, яка здійснює не лише дослідження готової продукції, але й сировини. Тобто вони повинні контролювати параметри, за якими приймається молоко.
Перевірити самостійно якість молочної продукції споживач не може. Єдине, що він може зробити – це подивитися на маркування, дату виготовлення, дотримання термінів зберігання тої продукції. А перевірити її якість можна тільки у лабораторії.
Ми (санепідемслужба – ред.) можемо займатися розслідуванням тільки тоді, коли той харчовий продукт став причиною кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Тоді ми будемо просити згоду Держепідемслужби України, і нам дадуть добро на проведення позапланової перевірки на такому об’єкті. А такі банальні скарги – ми цим не займаємося. Цим буде займатися державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка ще до кінця не сформована».
Детальніше про цю ситуацію читайте тут.