ОСТАННІ НОВИНИ

Люстрація на Львівщині: ніяких звільнень, усі посадовці «святі»?

|

В Україні через непроходження люстрації звільнено лише близько 900 чиновників. Цей показник такий малий, тому що багато посадовців вдаються до всіляких маніпуляцій, аби уникнути перевірки.  Не винятком є і ситуація із проходженням люстрації на Львівщині. Про це сьогодні, 14 березня, йшлося на прес-конференції «Як відбувається люстрація на Львівщині: проблеми та шляхи вирішення», передає кореспондент Львівського порталу.

люстрація

Як зазначила голова правління ЛГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук , ЗУ «Про очищення влади» був прийнятий 16 вересня 2014 року.

«Станом на кінець лютого загалом в Україні було пролюстровано менше 900 осіб. Їм заборонили займати посади в органах державної влади від 5 до 10 років ( в залежності від обставин), а також включили до єдиного державного реєстру осіб щодо яких застосували положення закону про люстрацію», – зазначила вона.

Відтак резюмувала, що громадськість очікувала не такого результату.

«Ми намагалися зрозуміти, чому так відбувається. Серйозною проблемою все-таки залишається ухилення чиновників від процесу люстрації. Так, найпопулярнішим способом уникнення перевірки є прийняття судових ухвал про те, що ці чиновники не підпадають під закон про люстрацію. Серед інших маніпуляцій є переведення посадовців на інші посади, а також отримання статусу учасника АТО», – пояснила Соломія Саврук.

Вона також додала, що проблеми із люстрацією чиновників виникають також і через недосконалість самого закону.

Своєю чергою начальник відділу кадрової роботи та з питань державної служби Львівської ОДА Ігор Гарматій зауважив, що згідно із цим законом жодний чиновник облдержадміністрації не був звільнений.

«У апараті Львівської ОДА проводилася перевірка стосовно 145 діючих чиновників, вона досі не завершена щодо 19 осіб», – розповів він.

За його словами, у Львівській ОДА нема ні одного чиновника, якого б не люстрували. Також він додав, що всі ці посадовці пройшли перевірку і нікого не звільнили.

«Також було розпочато перевірку щодо 396 суддів місцевих та апеляційних судів Львівської області. Станом на сьогодні стосовно 18 осіб люстрація ще не завершилася. У основному це через те, що ще не надійшли відповіді на запити з МВС чи СБУ…У минулому році ми розпочали перевірку щодо 71 керівника апаратів судів, вона завершена стосовно 48 осіб », – розповіла заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Марія Коник.

Вона також резюмувала, що на Львівщині жодного суддю не звільнили відповідно до ЗУ «Про очищення влади».

Водночас громадський активіст Юрій Мартинюк іронічно назвав люстрацію на Львівщині псевдоідилією.

Він нагадав, що під час Євромайдану львівські судді приймали рішення про заборону проведення мирних акцій, також були конкретні справи проти активістів. Втім, жоден з цих суддів не поніс за це покарання.

«Виходить так, що у Львівській області повна ідилія, у нас найкращі, найсумлінніші, кадри, вони не були пов’язані ні з комуністичним режимом, ні з «Партією регіонів», ні з «Опоблоком», не брали хабарів, чесно заробили все своє майно. Тобто, ми всі живемо в оазисі, відокремленому світі, який різко відрізняється від інших областей України», – обурився активіст.

Фото: zz.te.ua

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *