ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканців Львівщини закликають добровільно здати нелегальну зброю

|

Із 1 по 31 березня мешканці Львівщини мають можливість добровільно звернутися до відділів поліції  та здати зброю, боєприпаси, вибухові матеріали та спеціальні засоби, що зберігаються ними незаконно. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ГУ НП у Львівській області.

зброя

Громадяни, котрі добровільно здали вказані предмети, будуть звільнені  від кримінальної  та адміністративної відповідальності, а придатну до подальшого використовування мисливську вогнепальну та холодну зброю, газові пістолети і револьвери громадяни зможуть зареєструвати в особисте користування після оформлення відповідних документів і володіти ними на законних підставах.

Саме з метою виведення з незаконного обігу зброї та боєприпасів правоохоронці проводять місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.

«До Стрийського відділу поліції за час  проведення місячника  добровільної здачі зброї звернулися троє місцевих мешканців, котрі добровільно видали мисливську вогнепальну зброю, якою володіли незаконно. Дану зброю вони зможуть зареєструвати та володіти нею на законних підставах», – розповів начальник Стрийського відділу поліції підполковник поліції Іван Малиш.

Слід нагадати, що незаконне зберігання вогнепальної зброї є кримінальним злочином. У відповідності до  частини 1 статті  263 ККУ носіння,   зберігання,   придбання,   передача  чи  збут вогнепальної  зброї  (крім  гладкоствольної  мисливської), бойових припасів,  вибухових   речовин   або   вибухових   пристроїв  без передбаченого  законом  дозволу  тягне за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років. Частина 2 статті 263 КК України передбачає відповідальність за носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу. Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Щодо мисливської вогнепальної чи холодної зброї, за це передбачена адміністративна відповідальність. У статті  190 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначається: «придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ – тягнуть за собою накладення штрафу від семи  до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення – штраф від десяти  до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Фото:trubyna.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *