ОСТАННІ НОВИНИ

Львівських курсантів почали годувати як солдатів країн НАТО

|

У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного триває експеримент щодо впровадження нової системи харчування військовослужбовців Збройних Сил України за стандартами, наближеними до вимог армій країн НАТО. Про це Львівському порталу повідомили у медіа-групі Національної академії СВ.

FOOD_6

“Дослідження щодо впровадження експериментального харчування військовослужбовців Збройних Сил України вважаю виправданими та прогресивними. Чому? Тому, що неодноразово брав участь в міжнародних навчаннях і не з чуток знайомий із системою харчування, що діє в арміях країн НАТО. Відмінність – разюча. Була…”,–  заявив під час брифінгу тимчасово виконуючий обов’язки начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Олександр Сивак.

Полковник розповів про зміни, яких вдалось досягнути в Академії.

“Вже місяць в нашому навчальному закладі працює нова система харчування особового складу. За цей час було проведено низку змін, а саме: введено електронний добір меню, усунуто виявлені недоліки в системі обслуговування та замінено чимало обладнання. Зокрема, запроваджено самообслуговування на потоках холодних закусок салатів, а також м’ясних, фруктових, овочевих, сирних нарізок й удосконалено систему харчування за рахунок розумної економії продовольства”, – сказав він.

FOOD_8

Щодо вартості добового раціону суттєвого подорожчання не відбулося. За системи харчування, коли ці послуги надавало комерційне підприємство, так званий “аутсорсинг”, на добу вартість на одного курсанта складала 61 гривні 32 копійки. Після запровадження нової експериментальної системи це 62 гривні 50 копійок. Проте, в новій ціні враховані абсолютно всі витрати, включаючи оплату енергоносіїв та комунальних послуг. Втім різниця в одну гривню з копійками є абсолютно виправданою у порівнянні із суттєвим покращенням у якості приготування їжі та розширенням раціону військовослужбовців.

За словами заступника начальника академії з тилу — начальника тилу полковника Йосипа Саєвича, новий підхід до харчування військовослужбовців дозволяє вирішити ще одну болючу проблему для Збройних Сил України, а саме – введення до штату військових частин такої військово-облікової спеціальності, як військовий кухар.

“Це вкрай важливо, адже тоді, коли війська виконують завдання поза пунктами постійної дислокації, їжу також необхідно готувати. І краще, щоб це робили люди з відповідною підготовкою та навичками куховарити на велику кількість осіб, – підкреслив він. – Досвід, здобутий в межах проведення антитерористичної операції, засвідчив, що система аутсорсингу в організації харчування наших військовослужбовців у польових умовах є неефективною”, – розповів Йосип Саєвич.

FOOD_9

Експеримент із організації харчування за новими стандартами триватиме в Національній академії сухопутних військ іменні гетьмана Петра Сагайдачного до кінця року. Після цього, за планами керівництва вітчизняного оборонного відомства, будуть зроблені відповідні висновки з його ефективності та усунуті виявлені недоліки. І вже з наступного року, окрім Академії та ще однієї військової частини в місті Одеса, де також триває цей експеримент, поступово на нову систему харчування перейдуть інші військові частини та установи МО України.

Фото: Національна академія СВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *