ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть зупинити дискримінацію ВІЛ-інфікованих

|

Всеукраїнська мережа ЛЖВ вирішує проблему стигми та дискримінації людей з ВІЛ-позитивним статусом. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

567676767

ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» протягом року реалізовує проект RESPECT «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах на території м. Львова».

Одним з важливих компонентів проекту є консультаційна робота психолога Світлани Костіної, яка допомагає клієнтам прийняти себе з ВІЛ-статусом.

«Діагноз ВІЛ-інфекція раптово і безповоротно змінює життя людини. Такі цілком природні почуття для людини, як недовіра, образа, страх, злість, сум, невпевненість, депресивні та невротичні стани, значно загострюються після оголошення ВІЛ-позитивного статусу. Більше того, ВІЛ/СНІД стереотипно вважається «грішною хворобою» наркозалежних людей, жінок та чоловіків секс-бізнесу, інших маргінальних верств населення, що, відповідно, супроводжується процесами стигматизації і навіть дискримінації.

Зазвичай причиною стигматизації та дискримінації є дефіцит інформації щодо передачі ВІЛ-інфекції та міфологізація ВІЛ/СНІДу не лише серед загального населення, але й серед медичного персоналу. З досвіду роботи можу сказати, що багато проблемних ситуацій пов’язані з правовими питаннями. Зокрема, хочу відзначити недосконале володіння медичним персоналом нормативно-правовою базою в сфері профілактики та лікування ВІЛ-інфекції. Наслідком стигматизації та дискримінації часто стає синдром самостигматизації та самодискримінації, що провокує не лише зниження самооцінки і неусвідомлення цінності життя, але в деяких випадках бажання вчинити самогубство», – розповідає психолог Світлана Костіна.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *