ОСТАННІ НОВИНИ

Оригінальні музиканти з Польщі зачарували Львів

Остап Яриш

|

Минулого тижня у Львові в рамках фестивалю Art Meetings відбувся концерт польського імпровізаційного гурту «Małe instrumenty». Музиканти привезли до нашого міста щось нове та цікаве: свої композиції вони виконували на крихітних інструментах, багато з яких виготовлені власноруч. Незвичний концерт слухав та бачив кореспондент Львівського порталу.

IMG_8543

IMG_8581

IMG_8597

Фестиваль Art Meetings відбувається у Львові уже п’ятий рік поспіль. Цього року його учасниками стали відомі джазові виконавці та митці з Польщі, України Словаччини, Чехії, Данії та Швеції. Одним з гуртів, що виступили на фестивалі, був польський бенд «Małe instrumenty». Його лідер, Павел Романчук, від 2005 року створює  і колекціонує музичні інструменти різного типу і розміру – зізнається, що має навіть крихітну бандуру, яку йому колись подарували в Україні.

IMG_8622

IMG_8692

IMG_8704

Серед «арсеналу» музикантів є не лише мініатюрні варіанти відомих нам інструментів, а й дещо зовсім нестандартне. Так, митці видобувають музику із бляшанок, кусків металевого дроту, трубок різної форми та розмірів і навіть дитячих іграшок. І хоч на перший погляд ці предмети здаються зовсім беззвучними, усе зовсім не так: навіть шматок ржавого заліза в руках «Małych instrumentów» співає свою оригінальну мелодію.

IMG_8715

IMG_8741

IMG_8794

Митці стверджують: музика є всюди, відтак і музичний інструмент можна виготовити із будь-чого. Своїми вміннями і знаннями вони ділились із учнями музичної школи імені Соломії Крушельницької, для яких протягом тижня проводили спеціальні майстер-класи. Діти під пильним наглядом музикантів власноруч виготовляли музичні інструменти із підручних матеріалів. Як наслідок – гітари із дошок та пластикових банок, сопілки із пластмасових водопровідних трубок та навіть саморобна дерев’яна арфа. На цих інструментах діти виконали спільну композицію із польським гуртом під час його концерту.

IMG_8829

IMG_8832

IMG_8844

«Така практика,  є не лише цікавою, а й пізнавальною. Ось уже третій рік поспіль ми намагаємось проводити у Львові не тільки джазові концерти, а й залучати громаду до створення спільних мистецьких творів. У 2013 році ми знімали фільм про запах Львова за участі пересічних мешканців, сьогодні разом з дітьми творимо незвичну музику на саморобних інструментах. Сподіваюсь, наступного року вигадаємо щось ще цікавіше та оригінальніше», – розповідає координатор фестивалю Art Meetings Марина Шуміліна.

IMG_8838

Гурт «Małe instrumety» зібрав повний зал слухачів й створив для них чарівну атмосферу.

Фото: Остап Яриш

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *